Путин

Путин: Политиката на едностранни действия от страна на Запада води до хаос

Владимир Путин обяви в Санкт Петербург, че политиката на едностранни действия от страна на Запада води до хаос. „Нужен е диалог и търсене на приемливи решения, за да няма „Студена война”, заяви руският държавен глава. „Ако се продължава с политиката на едностранни действия, не се съгласуват чувствителни за общество стъпки на международната арена, то негативните последици са неизбежни. Ако има сътрудничество никой за никаква „Студена война“ няма да говори“.

Путин обяви още, че държавният преврат в Украйна е бил подкрепен от Запада, за да бъде оправдано съществуването на НАТО.

„След Арабската пролет се промъкнаха и до нашите граници. Защо им беше да подкрепят държавния преврат в Украйна? Там има сложна вътрешнополитически ситуация и опозицията, която сега е на власт, по демократичен път, чрез избори, щеше да дойде на власт. И ние всички щяхме да работим с тях така, както работихме с властта, която управляваше преди президента Янукович“

Путин
Владимир Путин в реч пред Икономически форум в Санкт Петербург

Руският президент твърди, че тези действия са продиктувани от необходимостта „да се обоснове самото съществуване на Северноатлантическия блок – нужен е външен противник, външен враг, иначе какъв е смисълът от тази организация”.

СтолтенбергГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори задочно на Путин в интервю за ТАСС. „Много важно е да се отбележи, че ние не искаме нова „Студена война“ – тя е история и трябва да остане в историята. Поради тази причина ние сме уверени, че е в интерес и на Русия и на НАТО да се свали нивото на ескалацията и да се избегнат конфорнтации„, заяви Столтенберг.

- реклама -