Путин обръщение конституция промени

Путин поиска референдум за изменения на конституцията

Президентът на Русия Владимир Путин отправи ежегодното си послание към Федералното събрание.

Според казаното от Путин обновяването и промяната на властта е важно условие за еволюция на обществото и стабилното развитие.

Путин предложи провеждането на референдум за целия пакет от изменения в конституцията.

„Считам за необходимо да се консолидират принципите на единна система на публична власт в Конституцията и да се изгради ефективно взаимодействие между държавните и общинските органи“, каза Путин. В същото време президентът отбеляза, че реалните правомощия и възможности на местното самоуправление „трябва да се разширяват и укрепват“.

Путин е съгласен, че президентът на Русия не може да заема поста държавен глава повече от два последователни мандата. Той обаче поиска кандидатите за високия пост да са живели в Русия не по-малко от 25 години, а не както се изискваше досега 10 години. Също така висшите длъжностни лица не могат да имат чуждо гражданство.

Руският президент смята, че е необходимо засилване ролята на губернаторите и това да влезе в конституцията.

Президентът на Русия предложи на Държавната дума да се повери правото да одобри кандидатурата на премиера и на цялото правителство, отбелязвайки, че президентът няма да има право да ги отхвърли.

В същото време Путин отбеляза, че Русия трябва да остане президентска република – президентът трябва да запази правото си да отстранява премиера и министрите.

Стопанинът на Кремъл призова страните-основателки на ООН да дадат пример за отстраняване на предпоставките за нови войни и изрази готовността на Русия за сътрудничество в тази област.

По отношение на екологията Путин изисква оформянето на пълноценна система за еконаблюдение, действаща на територията на цялата страна.

Отбелязвайки, че средната продължителност на живота в Русия е 73 г., което е с осем години повече, отколкото е било през 2000 г., Путин отбеляза, че това се дължи на системата за здравеопазване.

В обръщението си Путин обърна голямо внимание и на образованието с всичките съпътстващи го плюсове и минуси.

- реклама -