Путин съветски

Путин подписа закон за разрушаване на няколко хиляди съветски блока в Москва

Руският президент Владимир Путин подписа спорен закон, който позволява разрушаването на няколко хиляди жилищни блока от съветската епоха и преместването на техните жители.

Законът беше гласуван в руската Дума, долната камара на парламента, на 14 юни и приет от горния камерен федерален съвет в сряда, с официално публикуван текст в събота. Програмата за градска реконструкция предизвика гняв през май, когато най-малко 5 000 протестиращи излязоха на улицата, въпреки че организаторите броят им е възлизал на 30 000 души.

Москва и повечето руски градове разполагат с хиляди панелни сгради, построени през 60-те и 70-те години под ръководството на съветския лидер Никита Хрушчов. Според плана, представен през февруари от кмета на Москва Сергей Собянин, повече от 4000 от тези сгради ще бъдат разрушени от септември в ход, който ще принуди преместването на стотици хиляди жители.

Поддръжниците на идеята твърдят, че обширният проект на стойност 61 милиарда долара на тези здания с високи жилища в бързо развиващ се град от 12 милиона души, затрупан от жилищната криза и нарастващите наеми.

Това разгневи множество московчани, които се страхуват да загубят домовете си. Затова властите, които първоначално искаха да разрушат 8 000 сгради, изправени пред широкото недоволство, намалиха обхвата на проекта.

Държавата обеща да пренасочи жителите си в апартаменти с еквивалентен размер, но не със същата стойност, в същия квартал. Преди сградата да бъде унищожена, теоретично те трябва да имат съгласието на мнозинството жители.

Лицата, планирани за преместване, няма да могат законно да оспорят изгонването и ще имат срок от 60 дни да напуснат домовете си.

- реклама -