Путин подписа указ за специални икономически мерки срещу Киев

Владимир Путин подписа указ за специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на Киев срещу руснаците, съобщава уебсайта на Кремъл.

Това е отговор на „противоречащите на международното право действия на Украйна, свързани с въвеждането на ограничителни мерки срещу граждани и юридически лица на Руската федерация“.

Съобщава се, че Русия ще отмени специалните икономически мерки, ако Украйна прекрати своите санкции срещу руснаци и руски компании.

Правителството има за задача да разработи мерките и да определи списъка на лицата, попадащи под тях.

Отношенията между Москва и Киев

Отношенията между Москва и Киев се влошиха след преврата в Украйна,възвръщаш Крим в състава на Русия и началото на конфронтацията в Донбас.

Киев многократно обвинява Москва, че се намесва в делата на Украйна, по-специално с участие в конфликта в югоизточната част на страната, шпионаж, кибератаки и дори доставка на украински ракетни двигатели на КНДР.

Украйна наложи санкции срещу руски компании и физически лица и периодично допълва списъка. Последният път това се случи през август.

Москва многократно заяви, че не е страна във вътрешния украински конфликт и се интересува от преодоляването на политическата и икономическата криза в Киев.

- реклама -