epa09726864 Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping (R) pose for a picture during their meeting in Beijing, China, 04 February 2022. Putin arrived in China on the day of the Beijing 2022 Winter Olympic Games opening ceremony. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Путин подкрепя плана на Китай за мирно решение с Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна. Президентът заяви, че Пекин напълно разбира какво стои зад кризата. Това каза Путин в интервю на 15 май, предава „Ройтерс“.

Преди посещението си в Пекин,

пред китайската информационна агенция „Синхуа“

той каза, че Русия остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на повече от двегодишен конфликт.

Припомняме, че през юни е насрочена „среща на върха за мира“ в Швейцария прекратяване на конфликта в Украйна. Но Русия не е поканена. А тя самата отхвърля инициативата като безсмислена. И казва, че преговорите трябва да вземат предвид „новите реалности“.

Планът на Китай и по-нататъшните „принципи“, оповестени от президента Си Дзинпин миналия месец,

отчитат факторите зад конфликта, заяви Путин.

Според руският президент Китай разбира първопричините за конфликта и глобалното му геополитическо значение. „Ние сме положителни в нашата оценка за подхода на Китай към разрешаването на украинската криза“, добави той.

Пекин представи план от 12 точки преди година, който изложи общи принципи за прекратяване на войната. Но не навлезе в подробности.

Тогава документът получи не получи голяма подкрепа както от Русия, така и от Украйна. САЩ пък казаха, че Китай се представя като миротворец, но отразява „фалшивия разказ“ на Русия и не успява да осъди нейната инвазия.

Руският външен министър Сергей Лавров миналия месец нарече предложението

„разумен план, който великата китайска цивилизация предложи за обсъждане“.

Допълнителните принципи на Си призовават за „охлаждане“ на ситуацията, условия за възстановяване на мира. И създаване на стабилност и минимизиране на въздействията върху световната икономика.

Мирен план е изготвен и от украинския президент Володимир Зеленски. В него се призовава за изтегляне на руските войски, възстановяване на постсъветските граници от 1991 г. и

подвеждане на Русия под отговорност за действията ѝ.

Китай присъства на някои подготвителни разговори за срещата на върха и Украйна положи големи усилия, за да я убеди да присъства. Пекин заяви, че подкрепя мирните преговори, но с участието на Русия.

- реклама -