Путин писа на Ким Чен-ун, иска близост със Северна Корея

Руският президент Владимир Путин писа на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това предават световните агенции, цитирайки държавните медии в Пхенян. Писмото е било по повод Деня на освобождението в Северна Корея. С него Путин дава знак, че иска по-голяма близост между Русия и Северна Корея.

Руският президент заявява, че двете страни ще „разширят всестранните и конструктивни двустранни отношения в общи усилия.“

Путин пише още, че по-тесните връзки биха били в интерес и на двете страни. Те щели да допринесат и за укрепването на сигурността на Корейския полуостров и в региона на Североизточна Азия. Това предаде севернокорейската информационна агенция КЦНА.

Търсенето сближаване на Русия със Северна Корея идва на фона на войната, водена от Москва в Украйна. А и също и насред увеличаващите се случаи на заплашителни изказвания на Ким Чен-ун и приближените му по адрес на съседите им от Южна Корея. Последно през април Пхенян заплаши Сеул с ядрен удар, ако реши да води война.

„Северна Корея е против войната, но ако Южна Корея избере военната конфронтация или нанесе изпреварващ удар, то ядрените сили на Севера ще трябва да атакуват“. Това заяви тогаваползващата се с голямо влияние сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Тя беше цитирана от Ройтерс.

Ким Чен-ун се появи

- реклама -