Путин обръщение коронавирус

Путин отложи референдума за поправките в Конституцията, вижте какви мерки взима Русия срещу COVID-19

Референдумът за поправките в конституцията на Русия трябва да бъде отложен заради коронавируса.

Това обяви Владимир Путин в обръщение към руснаците във връзка утежнената обстановка.

„Смятам, че гласуването трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване“, заяви руският държавен глава.

Решението за нов ден ще бъде взето по-късно след консултация със специалисти.

Като част от действия за подкрепа на икономиката, предприятията и гражданите, президентът предложи следните мерки:

 

– За да се предотврати разпространението на коронавирус, следващата седмица е обявена за неработна при запазване на заплатите. Всички структури за поддържане на нормалния живот, включително транспорт, правителство, медицина, ще продължат да работят.
– В следващите шест месеца всички социални плащания и обезщетения ще бъдат запазени.
– Всички плащания на ветерани и служители от тила във връзка със 75-годишнината на Победата трябва да се извършат преди 9 май.
– За да издържат семейства с деца с право на майчински, през следващите три месеца ще им се изплащат по пет хиляди рубли за всяко дете до три години.
– Болничните трябва да се изплащат в размер на поне една минимална заплата на месец.
– Обезщетенията за безработица трябва да са равни на минималната работна заплата.
– В случай на спад на месечния доход с повече от 30%, на руснаците трябва да бъде предоставена банкова ваканция по потребителски и ипотечни кредити.


– Малките и средни предприятия трябва да получат отсрочка на застрахователните премии и данъци за шест месеца, с изключение на ДДС.


– Правителството и Централната банка трябва да предприемат допълнителни мерки за устойчиво развитие на реалния сектор на икономиката, включително държавни гаранции.
– Шестмесечен мораториум върху фалит на предприятия в затруднено положение, процедурата по несъстоятелност в Русия трябва да стане осъществима и да не е обременяваща.
– Всички плащания на доходи под формата на лихви и дивиденти, които отиват в чужбина, следва да се облагат с данък при 15%.
– Лихвите по банковите депозити се облагат със ставка 13%.

Путин призова гражданите да не разчитат на „руския късмет“ и да следват препоръките за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

- реклама -