Путин

Путин отлага визитата си във Франция след изявления на Оланд за Сирия

Руският президент Владимир Путин иска да отложи планираното си посещение във Франция следващата седмица, след като от Елисейския дворец настояха той да проведе разговори с Франсоа Оланд за Сирия. Това съобщиха френски официални представители.

Среща за Сирия

Президентството в Париж е обяснило на Кремъл, че единственото събитие, което Оланд иска да посети заедно с Путин по време на визитата му е „работна среща“ по въпросите на Сирия. В отговор от руската страна са посочили, че „искат да отложат визитата“, допълват от Елисейския дворец.

По-рано в интервю за телевизия TMC президентът Оланд посочи, че си задава въпроса има ли смисъл от среща с Путин. „Питам се дали срещата ще бъде полезна? Може ли да постигне той (Путин – бел. ред.) прекратяване на това, което върши със сирийски режим, тоест да подкрепя авиацията на режима, която хвърля бомби срещу населението на Алепо? Аз ще му кажа, че това е недопустимо и вреди на имиджа на Русия“, заяви президентът.

Според него събитията в Алепо могат да бъдат квалифицирани като военно престъпление.

„И онези, които извършват подобни действия, трябва да понесат отговорността, дори пред Международния наказателен съд“, допълни в интервюто френският лидер.

Москва потвърди

Владимир Путин отмени посещението си във Франция, насрочено за следващата седмица, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че руският президент е готов да се срещне с френския си колега, когато Франсоа Оланд се почувства готов за това.

След съобщението на Кремъл за отменяне на визитата Оланд посочи, че е готов да се види с Путин „по всяко време…, за да се способства за мира“.

„Диалогът с Русия е необходим, но той трябва да бъде твърд и честен“, каза Оланд от Страсбург.

- реклама -