Путин на годишната си пресконференция: Опасността от ядрена война се подценява (ОБОБЩЕНИЕ)

Свидетели сме на разпад на международната система за сдържане на въоръженията. Има тенденция за снижаване на прага за използване на  ядрени оръжия, а това може да доведе до глобална катастрофа. Това заяви руският президент Владимир Путин на традиционната си голяма пресконференция в края на годината.
Събитието се проведе в Международния търговски център в Москва.

Путин припомни за решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), което e принудило Москва да подобри оръжията си. В резултат Русия спечели предимство, но целта му е поддържане на паритет, подчерта руският президент.

За инцидента в Черно море

Инцидентът в Черно море беше провокация. Така Путин коментира конфликта, при който Русия блокира влизането на три украински кораба в Азовско море през Керченския пролив.

„Провокациите винаги са лошо нещо, предназначени да изострят ситуацията, ясно е, че имат избори, трябва да се повиши рейтинга на сегашното правителство. Това е в ущърб на интересите на народа, заяви Путин. „Рейтингът на Петър Алексеевич (Порошенко) се повиши: от петото място отиде на второ. Той изпълни задачата си за сметка на интересите на страната“, добави Путин.

За нас Украйна остава важен търговски партньор, търговският оборот тази година е нараснал. Но докато на власт в Киев са русофоби, тази ненормална ситуация ще продължава „, каза държавният глава.

Русия трябва да стане петата икономика в света.

Нуждаем се от пробив, скок в новия технологичен ред и нашите национални проекти са насочени към това, заяви Путин. Той се надява, че правителството ще може да обезпечи растеж на икономиката от над 3% до 2021 г.

Във встъпителните си думи руският президент огласи цифри за икономическите показатели на страната. Според Путин за първите 10 месеца на 2018 г. БВП е нараснал с 1,7% при годишна прогноза  1,8%. Инвестициите в дълготрайни активи за първите три тримесечия се увеличили с 4,1%. Ръстът на реалните доходи на населението за 10-те месеца е 0,5%, а инфлацията ще бъде извън референтните стойности на централната банка и ще достигне 4,1% в края на 2018 г.

Това е първата голяма пресконференция на Путин от началото на новия му президентски мандат през май т.г. и 14-та от 2001-ва година. За събитието са акредитирани рекорден брой руски и чуждестранни журналисти – 1 702.

Путин сравни журналистите с шпионите

Руският президент сравни журналистите със служителите в службите за сигурност. Според него те имат нещо общо помежду си – и едните, и другите работят с информация.

Един от журналистите, който беше в залата за пресконференция, се възползва от паузата, свързана с предаването на микрофона, за да поздрави Путин с празника на служителите в службите за сигурност. „Благодаря ви. На вас също“, отговори президентът. „Вие се занимавате с информация и службите за сигурност също се занимават с информация“, добави Путин, който дълги години е работил в руското разузнаване.

Случаят „Скрипал“

Случаят със Скрипал е претекст за атака срещу Москва, смята Путин. „Няма какво да се коментира за Скрипал,  Скрипал е жив. В същото време са наложени санкции срещу Русия, шумът не стихва. А саудитският журналист Кашоги е мъртъв, но няма санкции“, добави президентът, отбелязвайки западната русофобия и политиката на двойните стандарти.

За санкциите срещу Русия

Коментирайки последиците от санкциите срещу Русия, Владимир Путин заяви, че щетите са по-сериозни за западните държави.  Той подчерта, че заради санкциите Западът е загубил руския пазар, което е довело до съкращаване на работни места. Путин припомни, че почти в цялата си история руснаците са живели в условията на санкции и в тази връзка бе категоричен, че икономиката на страната се е адаптирала към тях. „В Русия безработицата е 4,8%, а в Европейския съюз – например в Испания, тя е 15%. В ограничителните мерки на Запада няма логика, те са просто допълнителен начин за сдържане на Русия“, допълни лидерът на Кремъл.

Връщането на социализма е невъзможно.

Така Путин отговори на въпрос възможна ли е реставрация на социализма в Русия. „Възможни са елементи на социализация, но това винаги е свързано с харченето на повече пари за доходи и със задънена улица в икономиката. Въпреки това, справедливото разпределение на ресурсите, воденето на такава държавна политика, че да се намали броят на бедните, да се предоставят на хората услуги в областта на здравеопазването и образованието – ако говорим за социализация в този смисъл, политиката сега е насочена към това”, отговори руският президент.

За присъствието на американски войски в Сирия

„Има ли нужда от присъствието на американски войски? Не е нужно, то е нелегитимно“. Така руският президент Владимир Путин коментира решението на Доналд Тръмп за изтегляне на  американските войски от Сирия.  „Оттеглянето на военните от Сирия все още не е видимо. САЩ изтеглят войските си от Афганистан всяка година”, каза Путин. Въпреки това той допусна, че това ще се случи.

Той се съгласи с Тръмп, че Съединените щати са допринесли за унищожаването на терористите  от „Ислямска държава“ и в същото време припомни, че Русия също е нанасяла удари по бунтовниците. Според него съществува опасност терористите да се прехвърлят в Афганистан и други страни. „Съществува риск от преливането им в съседни страни и за Русия, Европа и държавите от Централна Азия.“, предупреди руският президент.

За украинската православна църква

Това, което се случва с православието в Украйна, е пряка намеса на държавата в делата на църквата, заяви Путин. Той заяви, че парите са основният мотив на патриарха на Константинопол Вартоломей. Руският президент се опасява, че преразпределението на религиозни имоти в Украйна може да придобие „кървав характер“.

 

 

 

 

- реклама -