отбрана

Путин очерта главните задачи на руската отбрана

Руският президент Владимир Путин проведе заседание на Съвета за сигурност на тема „пътищата и перспективите на руската военна организация“ до 2030 г.

Държавният глава инструктирал догодина да започне създаването на програма за държавно въоръжение до 2033 г.

„И съответно програмата за развитие на военнопромишления комплекс. Основната задача на новия период е изграждането на качествени и количествени характеристики на оръжия и техника“, подчертал президентът.

Той обяснил, че става дума за съвременни образци на високоточни оръжия и средства за аерокосмическа отбрана, активното използване на технологиите за изкуствен интелект.

Путин отбелязал, че е необходимо да се разшири обхвата на разузнавателни и ударни дронове, роботи, лазерни и хиперзвукови системи при създаване на високоточни оръжия, както и роботизирани системи за изпълнение на различни задачи.

„Нашата задача за следващото десетилетие е да продължим линията за засилване на развитието на военния, техническия и кадровия потенциал на военната организация на страната“, казал президентът.

Той подчертал, че не трябва да има провали при индексирането на паричната надбавка на военнослужещите. Престижът на военната служба трябва да се увеличи, това е пряко свързано с укрепването на системата на социалните гаранции, добави Путин.

Руският президент подчертал, че светът е изправен пред сериозни предизвикателства и заплахи, има много фактори на несигурност и конкуренцията се засилва.

„Водещите държави активно усъвършенстват нападателните оръжия. Ще добавя, че така нареченият ракетно-ядрен клуб всъщност, и всички знаете това, е попълнен с нови членове“, каза Путин.

Той добави, че „военната инфраструктура на НАТО също наближава към границите на Русия“, както и опитите за милитаризация на космическото пространство.

Делът на съвременното оръжие в руската армия е над 68%, докато много оръжейни системи са без конкуренция в света, заявил още руският президент.

„Делът на съвременното въоръжение и техника на армията и военноморските сили вече е достигнал над 68 процента, докато някои оръжейни системи са надминали чуждите модели в перспектива с много години напред“, заявил още той.

- реклама -