Путин обяви извънредно положение заради разлив на дизел

Руският президент Владимир Путин в сряда обяви извънредно положение и разкритикува дъщерно дружество на гиганта „Норилск никел“ след масивен разлив на дизел в сибирска река. Разливането на над 20 000 тона дизелово гориво е станало в петък. Резервоар за гориво се е срутил в електроцентрала близо до град Норилск, разположен над Арктическия кръг и горивото изтекло в близка река.

По време на видеоконференция Путин упрекна ръководителя на дъщерното дружество на „Норилск никел“, което е собственик на електроцентралата ТЕЦ №3, след като служители заявиха, че компанията не е съобщила за инцидента.

„Защо правителствените агенции разбраха за това два дни след факта? От социалните медии ли ще научаваме за извънредни ситуации? Вие там добре ли сте?“, каза Путин на шефа на ТЕЦ-а Сергей Липин в необичайно остра реакция, излъчена по телевизията.

Губернаторът на региона на Красноярск Александър Ус каза на Путин, че „научил за реалната ситуация“ едва в неделя, след като в социалните медии се появи тревожна информация.

Путин заяви, че се съгласява, че е необходимо национално извънредно положение, за да бъдат използвани повече ресурси за почистване.

Експертът на Световния фонд за дивата природа Алексей Книжников заяви, че екологичната група е тази, която алармира специалистите за необходимостта от почистване, след като потвърди аварията чрез своите източници.

„Това са огромни обеми“, каза той. „Беше им трудно да го прикрият.“

Обемът на разлива е значително по-голям от разлив през 2007 г. в Керченския проток на Черно море, при който ставаше дума за 5000 тона нефт, заяви експертът на WWF. Книжников каза, че дизеловото гориво е по-леко от маслото, така че е вероятно да се изпари, а не да потъне, но е „по-токсично да се почисти“.

Министърът на околната среда Дмитрий Кобилкин заяви, че смята за твърде рисковано изгарянето на горивото, което някои предлагат.

- реклама -