Путин на парада в Москва: СССР определи изхода от Втората световна война – СНИМКИ

Именно СССР определи изхода от Втората световна война, сега има опити този подвиг да бъде задраскан, но Русия няма да позволи това да се случи, заяви президентът Владимир Путин на Червения площад

„Днес се опитват да задраскат подвига на народа, спасил Европа и света от робство, от изтребление, от ужасите на Холокоста, да бъдат изкривени събитията от войната, да се предадат на забрава героите. Ние никога няма да позволим това да се случи“, каза Путин.

По неговите думи Русия разбира напълно сериозността на новите заплахи в света, зад които се очертават старите черти на нетърпимост и претенции за изключителност, и е готова за диалог по въпросите на сигурността.

“Ние помним трагедиите на две световни войни, уроците на историята, те не ни дават да се заслепим. Зад новите опасности се проявяват същите стари, уродливи черти – егоизъм и нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за изключителност. Разбираме цялата сериозност на тези заплахи.“

Според руския президент е необходимо цялото човечество „да осъзнае, че мирът е много крехък и неговата стабилност укрепва нашия общ стремеж да се вслушваме, да се доверяваме и да се уважаваме един друг“.

Путин подчерта, че Москва е отворена за диалог по всички въпроси за гарантиране глобалната сигурност, за конструктивно равноправно партньорство в името на съгласието, спокойствието и напредъка на планетата.

Путин изрази благодарност към руските ветерани, в чиято чест се провежда парада. И подчерта, че „сега в строя за нови поколения победители“.

Тази година парадът ще има рекорден брой участници. По Червения площад минават 13 046 души и 159 единици бойна техника. В небето прелитат 75 самолета и вертолета.

За първи път в парада бяха включени безпилотни самолети, както и робот за разминиране, използван от армията в Палмира и Алепо в Сирия и роботизиран танк.

Основното ново оборудване на екрана включваше танка „Терминатор“, предназначен за използване във военни зони, в които са използвани ядрени оръжия и оръжия за масово унищожение, и ракетата „Кинжал“, носена от свръхзвуков самолет-прихващач МиГ-31.

Путин представи ракетите „Кинжал“ през март, когато заяви, че това оръжие може да „преодолее всички съществуващи и, според мен, бъдещи системи за противовъздушна и противоракетна отбрана“

- реклама -