Путин: Москва ще си сътрудничи с Вашингтон

Непредсказуемостта на американския президент Доналд Тръмп е свързана с големи съпротивителни сили вътре в самите САЩ. Но независимо от това Москва ще си сътрудничи с Вашингтон. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на панел от заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“.

„В момента работим с този президент, когото е избрал американският народ. А неговата непредсказуемост е свързана не само с него, тя е свързана още и с факта, че съществуват съпротивителни сили в страната, които практически не му дават да реализира нито една от предизборните си инициативи“, каза Путин и допълни, че непредсказуемостта зависи не само от него, но и от цялата американска политическа система.

Държавният глава също така допълни, че Русия ще работи с тези американски партньори, които има.

Президентът посочи, че неговият американски колега Доналд Тръмп е достоен за уважение и съжалява, че към него се проявява неуважение в собствената му страна.

Що се отнася до сътрудничеството между Москва и Вашингтон, Путин посочи, че взаимодействието на двете страни в Сирия има позитивен ефект и то трябва да се разпространи и в други сфери на двустранните отношения.

По думите му диалогът между двете страни се води на ниво спецслужби, министерства на отбраната, на външните работи и се осъществява почти ежедневно. Според руския лидер общите интереси за решаването на редица въпроси трябва да бъдат приспособени към идеята за добри руско-американски отношения.

Въпреки това той заяви, че според него основната грешка на руската външна политика последните 15 години е тази, че е било оказано прекалено доверие на Запада

„А вашата грешка се изразява в това, че вие възприехте това доверие като слабост и злоупотребихте“ с него, каза Путин в отговор на въпрос от представители на Германия. „Трябва да обърнем тази страница и да продължим напред, основавайки нашите отношения на взаимно уважение и да се отнасяме един с друг като равноправни партньори“, заяви още той.

По отношение на НАТО президентът посочи, че не вижда заплаха в действията на организацията в Източна Европа и Прибалтика. Той заяви, че руската страна следи и анализира внимателно всяка стъпка на Алианса. „Това не ни притеснява. Нека се обучават там! Всичко е под контрол“, категоричен беше той.

Източник: ТАСС

- реклама -