Навални Навални, отравяне, Русия, Новичок

Путин: Лично разпоредих да се позволи на Навални да лети до Германия

Руският президент Владимир Путин заяви, че лично е възложил на прокуратурата да позволи на Алексей Навални да лети до Берлин за лечение, съобщи ТАСС.

На заседание на дискусионния клуб Валдай Путин посочи, че ако властите наистина са искали да отровят Навални, „едва ли ще го изпратят в Германия за лечение“.

„Веднага щом съпругата на този гражданин се обърна към мен, аз незабавно възложих на прокуратурата да провери възможността да бъде откаран за лечение в чужбина, имайки предвид, че са можели и да не го пуснат навън, тъй като той има ограничения, свързани със съдебното следствие. Той имаше ограничения за пътуване „, каза президентът.

„Но все пак помолих главната прокуратура за разрешение и той замина“, добави руският лидер.

Русия би могла да разследва обстоятелствата по инцидента с Навални, но партньорите не й предоставят данни. Путин припомни твърденията, че в анализите на Навални се твърди, че „са открили следи от Новичок, известен и вече познат на всички по света“.

„Казахме: дайте ни биологичен материал и официално заключение, за да можем от своя страна да разследваме това допълнително и така да имаме правни и формални основания за образуване на наказателно дело“, каза Путин. „Но те не дават нищо! Как обяснявате това, защо? Няма обяснение.“

- реклама -