Путин каза „Разрешавам да се отвори кранът“ и „Силата на Сибир“ тръгна

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин откриха газопровода “Силата на Сибир”.

“Разрешавам да се отвори кранът”, заяви Путин от Сочи на церемонията по откриването, която се проведе във видеоконферентна връзка. “Тръгваме”, каза на свой ред Си Цзинпин от Пекин.

“Силата на Сибир” е най-голямата газопреносна система в Далечния изток на Русия.

Чрез нея синьо гориво от находищата в Якутия и Иркутска област ще се транспортират както към вътрешния руски пазар, така и до Китай.

“Това е историческо събитие не само за световния енергиен пазар, но и за всички нас”, каза още Путин. Си Цзинпин от своя страна призова за осигуряване на безопасно, надеждно и екологично експлоатиране на газопровода.

По време на церемонията шефът на “Газпром” Алексей Милер уведоми Путин и Си Цзинпин, че кранът е отворен и газът е постъпил в газопреносната система на Китай.

Владимир Путин заяви, че тази стъпка ще изведе руско-китайското стратегическо взаимодействие в сферата на енергетиката на качествено ново ниво. С новия газопровод Китай ще стане вторият най-голям потребител на руски газ след Германия, която през 2018 г. е закупила от “Газпром” 58,5 милиарда кубични метра.

Строителството на “Силата на Сибир” започна през 2014 г., когато беше подписан договор за доставка на газ на Китай след повече от 10 г. преговори. Предпоставка за новия мегапроект стана сключеното споразумение между Русия и Китай за доставка на газ на стойност 400 милиарда долара за срок от 30 г., като се планира да бъдат доставени над 1 трилион кубични метра газ. Тръбата е с дължина 2159 километра, а диаметърът ѝ е 1420 мм. Експортната мощност е 38 милиарда куб. м газ годишно.

- реклама -