Путин извади Русия от Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие

Руският президент Владимир Путин подписа указ за преустановяване от страна на Русия изпълнението на ангажиментите за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (РСМОД), съобщи пресслужбата на Кремъл.

Документът влиза в сила от момента на подписването му.

Отбелязва се, че Русия преустановява изпълнението на договора до отстраняване на допуснатите от САЩ нарушения на задълженията по споразумението или до прекратяване на неговото действие.

През 1987 г. СССР и САЩ подписаха Договора за РСМОД. До юни 1991 г. договорът беше изпълнен – СССР унищожи 1846 ракети САЩ – 846.

Само че на 2 февруари след редица взаимни обвинения в нарушаване на договора Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от ДРСМОД. Успоредно с това Русия не веднъж заяви, че стриктно спазва задълженията си.

Основните претенции на САЩ са по отношение на ракетите 9М729.

В същото време Москва непрекъснато заявява, че спазва задълженията си по договора. Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че Москва има доста сериозни въпроси към САЩ във връзка с изпълнението на договора от самите американци. По неговите думи обвиненията по отношение на Москва са голословни, а предизвикваща загриженост във Вашингтон ракета 9М729 била изпитана в разрешението от договора параметри.

По-рано Тръмп беше заявил, че от 2 февруари Вашингтон започва процедура по излизане от ДРСМОД с Русия. Както отбеляза държавният секретар Майк Помпео „ако Русия не се върне към пълно и подлежащо на проверка спазване на договора в рамките на период от шест месеца“ , договорът ще бъде разтрогнат.

На 2 февруари Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори огледално на решението на САЩ за излизане от ДРСМОД и също преустановява участието си в договора. Държавният глава заяви, че Русия не е длъжна и няма да се впуска в скъпоструваща за Москва надпревара във въоръжаването.

- реклама -