Путин и Обама

Путин и Обама разширяват сътрудничеството в Сирия

Руският президент Владимир Путин и американски държавен глава Барак Обама ще разширяват сътрудничеството между двете страни в Сирия, предаде АФП.

Обама и Путин са разговаряли по телефона.

Двамата президенти са били единодушни относно важността на възобновяването на мирните преговори под егидата на ООН между режима на Башар Асад и опозиционния Върховен преговорен комитет(ВПК).

Според руската агенция ТАСС, Владимир Путин е призовал американския си колега да бъдат предпиети мерки за разграничаване на умерената опозиция от екстремистите в Сирия.

Русия и САЩ подкрепят независими една от друга военни кампании в раздираната от гражданска война Сирия. И двете страни обаче се борят срещу „Ислямска държава”.

Със съдействието на Москва и Вашингтон, в края на февруари в Сирия влезе примирие между Асад и ВПК, който е базиран в Рияд. Прекратяването на огъня не включва военните операции срещу „Ислямска държава”, „Джебхат Ан-Нусра” и други екстремисти.

Въпреки това Асад и опозицията взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието, а оправданието за нелегитимни военни действия, при които много от жертвите са от цивилното население, почти винаги са операции срещу екстремисти.

Липсата на траен мир в Сирия доведе до прекъсване на непреките политически преговори в Женева между Асад и подкрепяната от Запада опозиция под егидата на ООН.

Над 270 000 са жертвите на войната в Сирия след повече от 5 години.

В телефонния разговор Обама и Путин са обсъдили още конфликтите в Нагорни Карабах и Източна Украйна.

- реклама -