Путин Обама разговори Сирия санкции

Путин и Обама говориха за сирийската криза и санкциите срещу Русия

Разговорите между президентите на Русия и САЩ били „продуктивни“

Американският президент Барак Обама определи като продуктивен разговора си с руския държавен глава Владимир Путин в рамките на втория ден от срещата на Г-20 в Китай.

Ние имахме продуктивни разговори за това как ще изглежда реалното прекратяване на бойните действия“, каза американският президент след днешната си среща с Путин.

По думите на Обама по време на днешните им разговори двамата са обсъдили и възможността за съвместна борба срещу групировките „Ислямска държава“ и Фронтът „Ан Нусра.

Путин Обама разговори Сирия санкции

Обама допълни още, че в рамките на разговорите е било проведено „продуктивно обсъждане“ на условия, които „позволяват и САЩ, и Русия да се съсредоточат върху общите врагове, каквито са „Ислямска държава“ и „Ан Нусра“.

Въпреки това Обама посочи, че със съществуващото недоверие между двете страни преговорите се водят трудно и е необходимо позициите на Вашингтон и Москва да се сближат още. Той също така заяви, че двамата с Путин са дали инструкции съответно на държавния секретар Джон Кери и на руския външен министър Сергей Лавров да продължат работата по въпроса за сирийската криза и през идните дни.

Санкциите остават

В същото време държавният глава посочи, че не се предвижда сваляне на санкциите срещу Русия докато не бъдат изпълнени Минските споразумения във връзка с Украйна.

„Ние обсъдихме и Украйна. Аз ясно дадох да се разбере, че докато не бъдат изпълнени Минските споразумения САЩ няма да свалят санкциите“, каза още той по време на пресконференция.

- реклама -