Путин руски газ ЕВропа Турски поток доставки

Путин: ЕС трябва да гарантира, че няма възпрепятства доставките на руски газ за Европа

Европейският съюз трябва да предостави на членовете си гаранции, че Брюксел няма да възпрепятства доставката на руски газ за Европа през Турския поток.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник „Политика“ в навечерието на посещението си в Белград.

„Газпром“ работи по различни варианти за продължаване на сухопътната транзитна линия на газопровода (Турски поток) в европейска посока, като един от тях предвижда транспортиране на гориво по маршрута България – Сърбия – Унгария с достъп до газоразпределителния център в Баумгартен, Австрия. “ В този случай Сърбия не само ще използва руски газ, но и ще осигури транзита му“, каза той. „Разбира се, това ще донесе осезаеми ползи за сръбската икономика, ще създаде нови работни места, ще подсигури и енергийната безопасност на вашата страна и цяла Централна и Югоизточна Европа „- каза руският президент.

„С окончателното одобрение на маршрута за доставка на руски газ позицията на Европейската комисия ще бъде взета предвид, разбира се,“ каза Путин. „Ние вярваме, че държавите-членки на ЕС, заинтересовани от руския газ, трябва да получат гаранции от Европейския съюз, че плановете за продължаване на турския поток няма да бъдат възпрепятствани от произволно политическо решение на Брюксел“, заяви руският лидер.

- реклама -