Путин газови проекти ЕС България Кур.

Путин: ЕС да не прояви слабост при газовите въпроси както България

Руският президент Владимир Путин предупреди днес ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси.

Това предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта „Северен поток 2“ както някога България в „Южен поток“.

Това каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

„България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през „Турски поток“, отбеляза руският президент. „Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси“, добави Путин.

Руският президент припомни печалната съдба на проекта „Южен поток“, отбелязва ТАСС.

„Българските колеги ни увериха, че ще се борят докрай за „Южен поток“, тъй като това отговаря на националните им интереси“, каза Путин. Той посочи, че газопроводът би „повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия“. Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места (с „Южен поток“), добави Путин.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва. „Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир“, каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове.

Руската газова компания Газпром и австрийската OMV сключиха основополагащо споразумение за продажба на активи.

Документът бе подписан от ръководителя на Газпром Алексей Милер и от изпълнителния директор на OMV Райнер Зеле след разговори между руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц в Санкт Петербург.

Коментирайки сделката, Путин припомни, че след преговори във Виена през лятото двете компании са сключили споразумение за продължаване на дългосрочните договори в Австрия до 2040 г.

 

- реклама -