WADA

Путин: „Допинг-скандала“ e инструмент за геополитически натиск

„Допинговият скандал“ е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Причината за скандала

„В момента наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата: да се превърне спорта в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите. Олимпийското движение, което играе колосална обединяваща роля за човечеството, отново може да се окаже на ръба на разкола. Днес в ход са пуснати така наречените „допингови скандали“, предприемането на опити санкциите за разкритите случаи на допинг да бъдат разпространени върху всички, включително и върху „чистите“ спортисти“, се казва в изявление на руския държавен глава, разпространено от пресслужбата на Кремъл.

Путин отбелязва, че днес, за разлика от 80-те години на миналия век, спортистите преминават през жесток тотален антидопингов контрол както по време на състезанията, така и по време на целия тренировъчен цикъл. „А през последните години по препоръка на WADА всички руски спортисти са преминали антидопингова проверка под контрола на британската антидопингова агенция и в чуждестранни антидопингови лаборатории“, подчертава руският президент.

Според него последните събития неволно напомнят ситуацията от началото на 80-те години на миналия век. „Тогава много западни страни, позовавайки се на вкарването на съветските войски в Афганистан, бойкотираха Олимпиадата в Москва. А четири години по-късно Съветският съюз за отмъщение бойкотира игрите в Лос Анджелис под предлог липсата на достатъчна сигурност за съветските спортисти. В резултат на това много съветски, американски и чуждестранни спортисти се лишиха от възможността да запишат своето име в световната спортна история. Олимпийското движение се сблъска със сериозна криза, беше разделено. По-късно някои политически лидери от онова време и от двете страни признаха, че това е било грешка“, заявява президентът Владимир Путин.

- реклама -