Путин, Навални

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Съвместното журналистическо разследване, което назовава поименно убийци, работещи за държавните сили за сигурност, като отговорни за отравянето Алексей Навални, е било „трик“ за атака срещу руски лидери.

Това заяви Владимир Путин, предаде Ройтерс.

В западните медии винаги е имало сензационни материали за Русия, това не е изненадващо, каза Путин, цитиран от ДПА, по повод разследването на няколко медии, сред които американската телевизия Си Ен Ен, германското списание „Шпигел“ и сайта „Белингкат“.

Днес Путин отхвърли обвиненията и каза, че Навални не е толкова важен, че да бъде мишена.

Ако някой искаше да отрови Навални, той щеше да доведе нещата докрай, каза руският президент през смях.


Путин обвини Навални, че получава подкрепа от американските разузнавателни служби, което, според него, означава, че руския апарат по сигурността трябва да го държи под око.
Но това не означава, че трябва да го тровят, каза Путин. Кому е нужно?

Москва твърди, че токсичното вещество от типа на „Новичок“, открито в кръвта на Навални след неговото хоспитализиране в Берлин, не е било налично в организма му докато е бил лекуван в Русия, припомня БТА.

Кремъл лансира разнообразни други версии: инсценировка, доброволно приемане на отрова, отравяне, организирано от чуждестранни специални служби, здравословни проблеми заради хранителния режим на Навални или употреба на алкохол.

Москва не е започнала разследване на инцидента с Навални, тъй като нямало основания за това и обвинява Германия, че не е споделила своята информация по случая с руското правосъдие.

- реклама -