Пуснаха тока в наводнените карловски села, започва ваксинация срещу зарази

Пуснаха тока в наводнените карловски села, започва ваксинация срещу зарази. Възстановено е електрозахранването в трите най-пострадали карловски села, съобщиха от общинския кризисен щаб.

До края на седмицата във всяко едно

от населените места ще бъде описано състоянието на инсталацията за улично осветление, за да започнат аварийните ремонти.

Водоснабдяването е възстановено частично, като изцяло без вода все още е село Богдан. Работи се по изграждането на временни водопроводни връзки, тъй като старата мрежа е почти изцяло разрушена.

Все още водата в цялата Карловска община

продължава да е негодна за пиене и за готвене.

Oписът на щетите до момента показва, че наводнението в селата в началото на септември, ще струва минимум 80 млн. лева на държавата. Ден преди началото на учебната година все още няма превозвач, който да се наеме да извозва децата от наводнените села до Карлово и обратно, където трябва да тръгнат на училище.

„Със сигурност ще бъде намерено решение за

транспорта на учениците от засегнатите села – Каравелово, Богдан и Слатина, до училищата в областния град“,  заяви пред БНТ кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Досега нито една от фирмите не се съгласяваше на цената, предложена от местните власти.

„Съгласувано е с областния управител и с

министъра на образованието. Ние търсим и съм убеден, че ще намерим решение, за да могат 212 деца да могат да бъдат извозвани до карловските училища“, заяви Кабаиванов.

Освен това – от днес започва доброволното ваксиниране на жителите в наводнените села. Кризисният щаб там е осигурил 200 броя ваксини срещу тетанус, дифтерит и коклюш, тъй като предупрежденията на

здравните специалисти са, че придошлата вода

може да донесе и много зарази. Трудноподвижните хора могат да заявят пред кметството, че искат да бъдат имунизирани и екипи ще пристигнат в домовете им. Имунизациите може да се прилагат и на доброволци, дошли да помагат с разчистването на щетите.

Във водната стихия загинаха десетки домашни животни, почистването на улиците продължава, но въпреки това има опасност от разпространяване на инфекции. В тази връзка продължава

и дезинфекцията и по домовете на хората.

Общо 125 военнослужещи от Сухопътните войски и от ВВС продължават днес да отстраняват щетите в пострадалите карловски села, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Приоритетно се отстраняват щети в обществените сгради и частни домове на самотни хора, в най-засегнатите от бедствието населени места. От 61-ва Стрямска механизирана бригада на терен са 85 военнослужещи с 6 единици техника в селата Слатина, Каравелово и Богдан. От авиобазите в Крумово и

Граф Игнатиево 40 военнослужещи помагат в с. Богдан.

В началото на септември пороен дъжд предизвика наводнение в карловските села. Специализирани машини и служители на редица държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци, се включиха в преодоляването на последиците от наводнението. Военнослужещите се на терен от началото на бедствието.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

каза в неделя, че от 2 септември близо 1200 военнослужещи са на терен и са в помощ на хората в Карловско . Средно на ден в разчистването и възстановяването се включват над 120 военнослужещи от 61-ва бригада и двете авиобази в Граф Игнатиево и Крумово, както и курсанти, информира той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено