Пуснаха сълзотворен газ в парламента на Косово – Снимки

Опозицията в Косово пусна сълзотворен газ в парламента в Прищина преди ратификацията на споразумението за демаркация на границата между страната и Черна гора.

Косовските депутати от крайно дясното движение „Самоопределение” пуснаха газа, за да попречат на одобрението на документ за определяне на границата с Черна гора.

Документът е от решаващо значение за Косово да получи безвизово пътуване за своите граждани в Европейския съюз и в крайна сметка да се присъедини към блока. 

Газът е разпръснат от депутатите Фиторе Пацоли и Джелал Цвечла веднага след началото на заседанието. То е било прекъснато до нормализиране на условията за работа. Депутатите са от партия „Ветевендосе“ (Самоопределение), която твърдо се противопоставя на сделката, заявявайки, че тя ще лиши Косово от няколко хиляди декара земя. 

Това е четвърти опит на парламента в Косово да гласува документа, за чието приемане настояват западните държави.

През 2015 г. Косово подписва споразумение за разграничение на границата с Черна гора, но неговият съсед не успява да ратифицира това споразумение.

Президентът Хашим Тачи искаше Договорът, който определя границата с Черна гора да бъде ратифициран до края на месец януари.

Противно на позицията на държавната комисия, която смята, че договорът ще доведе до загуба на територия за Косово Тачи смята, че той трябва да бъде одобрен от парламента.

Тачи смята, че въпросът за очертаването на държавната граница с Черна гора трябва да бъде решен възможно най-бързо. До момента това не се е случило и спора продължава.

- реклама -