сн. БГНЕС

Пуснаха под домашен арест Йоан Матев, подсъдим за убийството на ученик в Борисовата градина

Прокуратурата протестира освобождаването

Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”, съобщиха от пресцентъра на съда. Той е подсъдим за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 година.

Съдебният състав мотивира решението си с факта, че подсъдимият е задържан в ареста за повече от 3 години без произнесена присъда.

Освен това, по делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро. До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение. Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване.

сн. БГНЕСОпределението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

От прокуратурата съобщиха, че ще протестират освобождаването на Матев.

От държавното обвинение не скриха, че са изненадани от решенията на Софийски градски съд.

След като дълго време беше издирвано момче, снимано от охранителни камери да бяга край мястото на престъплението, в крайна сметка се стигна до ареста на Матев, който по това време е бил все още ученик.

Процесът започна по същество през април 2018 г. Ако Йоан бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над три години.

- реклама -