Иван Гешев, проверки, затвори, затворнически общежития

Пуснаха от затвора членове на Коза ностра и Ндрангета заради коронавируса

Заради пандемията от коронавирус неколцина главатари на италианската мафия с двуцифрени присъди са освободени под домашен арест. Това съобщи прокурорът, отговарящ за борбата с мафията и тероризма Федерико Кафиеро Де Рао. Целта на властите в Италия беше да опазят затворниците, но има риск да върнат бандитите към престъпната дейност.

Правителството не вижда друг начин да защити затворите от пандемията, освен да ги разтовари. Италия е най-силно пострадала от коронавируса сред държавите в Европа.

Под домашен арест са пуснати трима членове на италианската мафия, но на практика в списъка с освободени мафиоти може скоро да влязат 10, ако не и 20 души, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Франческо Бонура

Засега у дома са се върнали вкъщи 78-годишният влиятелен член на Коза ностра Франческо Бонура, 65-годишният Винченцо Янацо от клана Ндрангета и един от босовете на клана Казалеси – Паскуале Загария.

Последният излежаваше от 2007 г. двайсетгодишна присъда, Янацо бе хвърлен зад решетките за 14 години през 2018 г., а Бонура, осъден на 23 години, е прекарал в килията едва 9 месеца.

Италия държи в затворите си общо 74 влиятелни мафиоти над 70-годишна възраст.

Сред тях е и прочутият с жестокостта си Бенедето Сантапаоло, на 81 години, с няколко доживотни присъди.

Прокуратурата твърди, че и на тримата престъпници като особено опасни са били наложени строги мерки за изолация, изключващи контактите с членове на мафията. Домашният арест естествено не дава подобна възможност. Властите признават опасността.

Според Кафиеро пандемията застрашава да задълбочи влиянието на престъпните кланове в обществото на Италия – страна с отслабена икономика.

„В този кризисен момент мафиотските организации може да проникнат още по-дълбоко в икономическия живот, особено като подкрепят или дори изкупуват предприятия с финансови затруднения, които не могат да получат достъп до държавна помощ и това ги кара да търсят алтернативни източници на кредитиране“, каза прокурорът.

Заради карантината мафията изгуби много пари – по-специално от пропуснати продажби на наркотици.

От друга страна групировките веднага се възползваха от ситуацията, като вербуваха нови хора от бедния Юг и ги подтикнаха да вършат обири. От това вече се оплака кметът на Палермо Леолука Орландо.

Може да върнат наркобароните обратно в затворите.

Младият правосъден министър Алфонсо Бонафеде бе принуден да се оправдава заради подчинените си. Той каза, че решението за освобождаване на някои престъпници е било прието „независимо и автономно“, но заяви също, че то е неокончателно и може да бъде отменено.

Опозицията безпощадно критикува действията на кабинета. Лидерът на партия „Лига“ Матео Салвини се обяви категорично против. „Това е безумие и липса на уважение към хората, юристите, журналистите, полицаите и жертвите на мафията“, каза той.

От края на февруари заради мерките за борба с коронавируса и други фактори броят на затворниците в Италия вече се сви до 6500 души.

- реклама -