Ценко Чоков, Мартин Чоков, изменение мярка парична гаранция

Пуснаха Ценко и Мартин Чокови на свобода

Срещу 10000 лева скандалния кмет излиза от ареста

С определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 13 февруари е изменена мярката за неотклонение Ценко Кръстев Чоков от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

На Мартин Ценков Чоков мярката „задържане под стража“ е променена в „домашен арест“, съобщиха от спецсъда . Със същото определение са изменени и мерките за неотклонение и на Иван Йорданов Тодораков и Димитър Евгениев Каменов от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на по 5 000 лева.

В състава са участвали и.ф. председател на съда Даниела Росенова, Даниела Врачева – докладчик и Димчо Георгиев, който е бил на особено мнение и не е бил съгласен с изменението на мерките на двамата подсъдими. Преди това с определение от 27.01.2017 година, постановено по НОХД № 52/2017 година, съдия Вилислава Ангелова оставя без уважение исканията на двамата подсъдими за изменение на мерките им за неотклонение в по-леки такива.

Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин. Седмица преди това спецсъдът наложи по-лека мярка – домашен арест, но апелативните съдии решиха, че тя не е основателна, защото престъпленията, в които са обвинени двамата, са тежки.

Стана ясно и че е изготвен и обвинителният акт срещу Чокови. Кметът е обвинен като лидер на организирана престъпна група за изнудване, лихварство и побои. Въпреки медицинската експертиза, че здравословното му състояние е тежко, съдиите не промениха мярката му в по-лека. Кметът на Галиче и синът му заедно с още 6-има души, бяха задържани на 26 май при показна акция на МВР. Протестите на жителите в Галиче срещу кмета им не стихват

- реклама -