Пускат е-регистър на бомбоубежищата (вижте кога)

E-регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната ще бъде активиран идната седмица. Това съобщи началникът на  Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той стартира стратегически трансграничен проект, свързан със засилване защитата на населението от бедствия, аварии и катастрофи.

На този етап няма място за паника сред нас, предвид военните действия, които се водят на няколкостотин километра от страната, посочи главният комисар. Задействани са всички механизми за защита на населението. В ход е въвеждането и на нова електронна предупредителна система, свързана с

местонахожденията на скривалища и бомбоубежища,

подчерта главен комисар Николов.

В момента се разработва ново мобилно приложение за сигнализиране за различни видове опасности, като пътнотранспортни произшествия или наводнения. Средствата, предвидени за нововъведението са около 6 млн. лв.

Тече проверка на бомбоубежищата на територията на Софийска област

В момента тече  проверка на бомбоубежищата в цялата страна. Предната такава беше през 2018 г. Тогава обаче от МС обявиха, че тя не е разпоредена от правителството, а е рутинна. И само на територията на София област. По-конкретно в общините Самоков и Ботевград.

 

- реклама -