Александър Симидчиев, МВР болница, коронавирус
Снимка: Фейсбук

Пулмологът Александър Симидчиев: Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим групов имунитет

„Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим групов имунитет“.

Това заяви категорично пулмологът Александър Симидчиев в ефира на бТВ.

„В момента има доста сериозно разцепление на мнението и хората заемат полярни позиции. Аз винаги съм бил човек, който се е опитвал да държи умерена позиция, научно базирана“, категоричен е той. „Категорично ще се ваксинирам. Единственият въпрос, който за мен остава неизяснен е дали преболедувалите COVID-19 трябва да се ваксинират или не“, добави Симидчиев.

По думите му казусът е по-скоро икономически, отколкото медицински, тъй като дозата ваксина може да бъде дадена на някой, който не е боледувал и така да спаси живота му.

„От медицинска гледна точка няма проблем, защото механизмът на имунитета е много елегантен и точно насочен към един конкретен белтък на коронавируса“, каза още той.

Симидчиев коментира още, че няма как страничните ефекти от ваксината да бъдат различни от това, което причинява самия вирус, но в много по-лека форма. Той обясни и механизма на ваксината, който таргетира конкретно начина, по който SARS-CoV-2 навлиза в клетките ни и се репликира. „Тази ваксина, както е направена за много кратък срок – нищо не е спестено в тестването и създаването й. Използва се технологичният напредък на науката, за да се постигне този ефект. Тази ваксина има дълъг период на изследвания със SARS и MERS, но тогава епидемиите бяха ограничени в много малко държави“, поясни Симидчиев.

„Аз съм от хората, които постоянно говорят, че този вирус изгражда траен имунитет.

Антителата са маркер за прясна инфекция, за 4-5 месеца имаме антитела, които после изчезват и остават паметови клетки, които разпознават вируса – тук е същият случай“, категоричен е Симидчиев. Той призова хората да мислят логично. „Ако ние се профилактираме и се ваксинираме, и получим имунитет, това заболяване ще бъде спестено на всички“, категоричен е пулмологът.

Относно мерките срещу разпространението на заразата, Симидчиев коментира, че към този момент каквото и да правим, болестта ще продължи да се разпространява. Експертът призова хората да бъдат разумни по време на празниците и да пазят себе си и околните.

- реклама -