Пуерто Рико

Пуерто Рико обяви фалит

Губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росело поиска американската територия да бъде обявена във фалит. Целта е да се преструктурира тежкия дълг от повече от 70 млрд. долара.

Това е най-тежкият фалит за териториална общност, който някога е обявяван в САЩ, но не крие системен риск за американската финансова система.

„Понякога наричан „Гърция на Карибите“, Пуерто Рико взе това решение два дни след вдигането на мораториума за разплащане към кредиторите му.

Територията е обременена от дългове на стойност над 70 млрд. долара, за които на няколко пъти пропуска вноските. През юли 2016г. островът, който не може да мине под закрила на същия закон за фалитите както американските градове, не успя да направи вноска от 2 млрд. долара.

В средата на 2016 г. американският Конгрес гласува закона Promesa („Puerto Rico Oversight, Management, and Economic Stability Act“), чийто чл. 3 позволява на тази територия да преструктурира дълга си.

Обявявайки фалит порториканските власти защитават своите 3.5 млн. жители, но също така и кредиторите си. При новите условия Пуерто Рико очаква да плаща на своите кредитори около 800 млн. долара годишно, което е отстъпка от около 80%, каза Рикардо Росело.

Много от кредиторите обаче смятат да се обърнат към федерални съдилища в Сан Хуан и в Ню Йорк, за да поискат пълно изплащане.

- реклама -