Пучдемон

Пучдемон влезе в Европарламента, за да заеме мястото си на депутат

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон пристигна в Европейския парламент в Страсбург и осъди Испания за задържане на негов бивш съюзник.

„Има една държава-членка на Европейския съюз, Испания, която не спазва … европейската върховенство на закона“, заяви Пучдемон, пристигайки да заеме своето място като евродепутат, обвинявайки Мадрид в незаконно задържане на Ориол Жункейрас.

Пучдемон беше избран за депутат в Европейския парламент от списъка на каталунската коалиция Lliures per Europa („Свободни за Европа“). Но по закон, за да получи мандат, той трябваше да положи клетва пред конституцията в испанската ЦИК. Той не дойде в Мадрид където е обявен за издирване, изпращайки на свое място адвокат с нотариално заверена клетва.

На 20 декември Съдът на ЕС реши да преразгледа по-ранното решение на долноинстанционен съд, отхвърлил искането на Пучдемон да бъдат предприети мерки, които да му позволи да поеме задълженията на европейски депутат.

Съдът на ЕС призна на 19 декември, че бившият заместник-председател на общото правителство Ориол Жункерас е получил имунитет като член на Европейския парламент веднага след обявяването на резултатите от изборите през май. По това време Жункерас беше в досъдебно задържане във връзка с твърденията за организиране на незаконен референдум за независимост през 2017 година. Испански съд отказа да го освободи от затвора, за да положи клетва. Испанската ЦИК обяви мястото на Жункерас за вакантно, като прекрати правомощията му и изпрати до ЕП списък на депутатите, в който неговото име отсъстваше. Жункерас беше осъден на 14 октомври от Върховния съд на Испания на 13 години затвор по обвинение в бунт и присвояване на държавни средства.

- реклама -