Пучдемон ултиматум независимост Мадрид Испания

Пучдемон призовава за спокойствие 24 часа преди изтичането на ултиматума

Сепаратисткият каталунски президент Карлес Пучдемон призова за спокойствие.

Призивът идва по-малко от 24 часа преди изтичането на крайния срок, който испанското централно правителство даде, за да изясни дали е обявил независимост на Каталуния. Пучдемон направи символична декларация за независимост във вторник, но отложи действието й секунди по-късно и призова за преговори с Мадрид за бъдещето на автономната област.

 
„Аз и каталунското регионално правителство искаме да подчертаем, че държим на мира, спокойствието и учтивостта, както и на демокрацията, която вдъхновява решенията, които трябва да вземем“, заяви Пучдемон на възпоменателна церемония в гробището Монтжуик в Барселона.

 
„В тези трудни часове на надежда в Каталуния, нека възприемем ясна позиция против насилието, в подкрепа на учтивостта, надеждата, спокойствието и уважението“, добави той.

Пучдемон не даде никакъв знак как ще отговори на Мадрид, но каталунската „TV-3“ заяви, че няма да даде отговор „да“ или „не“, а по-сложен.

Испанското правителство заяви, че ще поеме контрола над Каталуния, ако Пучдемон даде двусмислен отговор, припомня Ройтерс.
Пучдемон е изправен пред дилема. Ако заяви, че е обявил независимост, централното правителство ще се намеси. Ако заяви, че не е, крайнолявата каталунска партия „Кандидатура за народно единство“ (CUP) вероятно ще оттегли подкрепата си за неговото правителство на малцинството, отбелязва Ройтерс. Испанският в. „Мундо“ съобщи днес, че ако бъде задействан член 155 от испанската конституция, централното правителство ще замени каталунското с ново, което да управлява областта като автономна. То може да е съставено от политици или технократи, а след три месеца ще бъдат свикани регионални избори.

Източник: БТА

- реклама -