Пучдемон

Пучдемон към ЕС: Ще продължите ли да подкрепяте Рахой в този държавен преврат

Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон разкритикува ЕС за подкрепата му за „държавния преврат“, извършен по думите му от испанския премиер Мариано Рахой срещу автономната област, поставена под прякото управление на Мадрид от края на октомври, предаде Франс прес.

„Ще приемете ли резултата от вота на каталунците (на 21 декември – бел. АФП) или ще продължите да подкрепяте Рахой в този държавен преврат“, обърна се той към председателите на Еврокомисията и Европарламента по време на среща с каталунски кметове в Брюксел.

Това е първото публично изявление на Пучдемон след решението на белгийски съд в неделя да го пусне на свобода при определени условия, отбелязва агенцията.

Каталуния „може да върви само по един път, за да стане република – чрез демокрация“, заяви Пучдемон пред близо 200 кметове от областта, събрали се в музей в Брюксел, предаде Асошиейтед прес. Той говори основно на френски пред кметовете, които го аплодираха на крака.

„Аз съм абсолютно убеден, че испанската държава подготвя сурова вълна от репресии и насилие, за които всички щяхме да бъдем отговорни“, каза той пред каталунското радио. Пучдемон заяви също, че той и четирима бивши министри представляват „правителството в изгнание“ на Каталуния в Белгия.

- реклама -