времето

ПСС предупреждава за усложнена обстановка в планините

Усложнена е обстановката в планините. Има много сняг, придружен със силен вятър. На подветрените склонове са се образували снегонавявания. При навлизане в тях може да се предизвика лавина с големи мащаби, съобщиха от Планинска спасителна служба.

В планините днес има променлива облачност. Температурите са много ниски. Сутринта са били между минус 15 и минус 10 градуса.

„Очакваме вятърът да се усили, което ще предизвика усещане за още по-ниски температури”, обясни Тервел Тотев от Планинската служба.

От ПСС съветват туристите да ползват зимната маркировка при движение в планината, да избягват лавиноопасни долини и да карат ски само в границите на съответния курорт, и то по обработените писти.

„През изминалия ден на Витоша е имало два случая на закъсали туристи, единият – със сериозно измръзване на ръцете. Хората трябва да са подготвени, че температурите в планината са много ниски, и не бива да предприемат преходи, които са свръх възможностите им – на тях и на екипировката им“, предупреди Тотев.

Източник: БТА

- реклама -