Любов

Психолозите категорични: Любовта от пръв поглед не съществува!

Психолози от университета в холандския град Гронинген извършиха изследване, което поставя под въпрос съществуването на любов от пръв поглед.

Те проведоха експеримент с участието на 392 души, главно студенти от Германия и Нидерландия. 60% от участниците са били момичета. Доброволците разказваха дали те имат отношения помежду си. След това разгледаха снимки на непознати хора.

От тях се искало да опишат възникналите усещания: от страст и привързаност до дълбоко чувство. Участниците са били също питани дали някога са изпитвали „любов от пръв поглед“.

После следвал период на няколко „бързи свиждания“ между доброволците и показаните на снимките лица, които продължавали съответно по 90 и 20 минути.

Накрая доброволците трябвало да разкажат дали се е изменило отношението им към партньора.

В края на експеримента 32 от участниците казаха, че в 49 случая са възникнали чувства, които можело да бъдат наречени „любов от пръв поглед“. Все пак по време на „бързите свиждания“ тази емоция не е била взаимна.

Така психолозите направили извода, че „любовта от пръв поглед“ няма нищо общо с истинската любов. А чувствата на участниците били най-обикновено физическо влечение, съпроводено със „прилив на страст“. Но то не е оказвало дълготрайно влияние върху психическото и емоционално състояние на човека.

- реклама -