Психолози за смяната на времето: Поне седмица е необходима на организма да се адаптира

Връщаме стрелките на часовника с един час назад в събота срещу неделя. Тази нощ ще спим повече. На 27 октомври точно в 04.00 ч. преминаваме към зимно часово време. А часовниците вместо 04.00 ще показват 03.00 ч. Това отново ще накара много хора да се чувстват некомфортно.

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Според нея влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане.

 Единственото негативно е настройката и периодът, необходим за нея, което и работодателите трябва да отчетат поне една седмица адаптация, докато организмът се настрои към новия режим, казва експертът и предупреждава, че не е реалистично да очакваме и сами да се опитваме да бъдем 100 процента адекватни.

Организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време.

Колкото и да е различна степента, в която времето влияе на хората, няма човек, който да не отчита като специфичен барометър това, което се случва.

Всяка промяна ни предизвиква и изисква определено време за адаптация. Това заяви психологът Велислава Донкина по повод местенето на стелките с час напред.
„Уязвимостта зависи от психическо моментно състояние. Ако сме в стрес, местенето на стрелките допълва проблемите ни. Най-застрашени от часовата промяна са психично болните“, каза още тя

 

 

- реклама -