любов, отношения, изолация, карантина, Кабаджова, коронавирус

Психологът съветва: Любов по време на коронавирус

FlashNews продължава рубриката си с д-р Галина Кабаджова. Идеята ни е да бъдем полезни на хората с компетентните съвети на специалист – как да опазим психиката си здрава в извънредната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, с изолацията и със страха от бъдещето.

Д-р Галина Кабаджова е доктор по психология и психотерапевт. Тя специализира в работа с хора, преминаващи през проблеми във връзката и семейни такива, тревожност, депресия, стрес, промяна в начина на живот, загуба, зависимости.

Днес д-р Кабаджова дава съвет как да съхраним отношенията си в момент на криза. Вижте!


 

 

„Съвсем различен би бил животът за двамата, ако навреме бяха узнали,че по-лесно се избягват големите брачни катастрофи, отколкото дребните неприятности на ежедневието.

Но и двамата научиха едно: че мъдростта идва, когато вече не служи за нищо.“

Любов по време на холера,

Габриел Гарсия Маркес

 

Спомням си времето, в което прочетох Любов по време на холера и момента, в който затворих книгата и си казах: „Да, трудностите или ни събират или завинаги ни разделят“. Тогава не бях още психолог.

В предизвикателството, в което живеем, след тийнейджърите, двойките и брачните отношения са най-застрашени.

Едва ли има по-добър тест за нашите отношения и съвместимост от няколко седмици изолация с интимния партньор. Съвсем наскоро попаднах на статия публикувана в https://www.businessinsider.com/, в която пишеше, че последните седмици в Китай има бум на двойки, които са решили да се разведат след няколко седмици изолация. Психологът в мен никак не е изненадан, дори напротив, една такава новина е съвсем очаквана.

Всъщност, от надежди за „бейби бум“, вървим към експлозия от разводи. Май средно положение няма…

От психологическа гледна точка, изолацията, в която сме е отличен тест за нашите взаимоотношения – от хора, които едва се засичаме вечер само, за да си кажем „лека нощ“ и да си обърнем изморени гърбове при заспиване, сме принудени да прекарваме 24 часа с нашата половинка, с нейните и нашите навици, работа, привички, капризи, графици, недостатъци и т.н и то в едно пространство, от което не можем да мръднем. И не само това – принудени сме да опознаем партньора си отново и да си припомним защо сме заедно.  Кой обаче е готов на това?

Едно от нещата, които са ми направили най-силно впечатление при работа с двойки е, че една от най-големите възможности, която цивилизования живот предлага е тази за бягство от трудностите – бягам с приятели, през спорта, в шопинга, в работата си и т.н. Сега тази възможност е ограничена и ни принуждава да се изправим пред изборите си, а това, оказва се, никак не е лесно…

Целият ми опит като психотерапевт подкрепя психологическия принцип,  че кризите или събират хората или ги разделят.

В трудностите партньорите биха могли да видят в лицето на човека до себе си някой, с когото да преминат предизвикателството и да го оценят като човек още повече или да осъзнаят, че това никак не е този, когото биха искали или може да им пази гърба. Втората опция обикновено означава, че сме в грешната връзка.

Факт е, че драматичните моменти засилват емоциите и ни провокират да взимаме решения. В този смисъл карантината и липсата на социални ангажименти, в която сме или ще ни сближи неимоверно много, от което можем да очакваме бум на бебета на края на годината, или ще ни раздели завинаги.

Въпросът е, може ли вашата връзка да преживее COVID 19?

 

____________________________________________

 

www.analysingminds.com

за /онлайн/ консултации: g.kabadzhova@analysingminds.com

e-mail за безплатни психологически съвети, насоки, информация в периода на извънредно положение:  admin@analysingminds.com / всеки, който има въпрос, нужда от информация или съвет може да ни пише. Нашите специалисти ще следят и отговарят напълно безплатно/

 

 

- реклама -