атентат Велинов момче "Ислямска държава" радикализация интернет

Психологът на обвинения в тероризъм ученик: Той не беше в състояние да извърши атентат

Обвиненият в подготовка на терористичен акт български ученик от Пловдив не е бил в състояние да го извърши в момента, в който майка му разбира за комуникацията с човек, представил се за член на ИДИЛ. Това каза пред bTV криминалният психолог Иван Тричков, работил с момчето, преди да се намесят службите.

16-годишен ученик е обвинен за тероризъм. Според службите той е вербуван от групировката „Ислямска държава”.

След разговори с него, той започва да се връща към нормалната си същност, добави експертът.

Той обясни, че много важна е била реакцията на майката, която е усетила, че нещо става със сина й. Той престанал да общува със семейството и искал по-дълго да остава сам.

Според Тричков 16-годишният ученик е гледал видеа за това как се прави самоделна бомба. Той беше категоричен, че всичко е станало случайно, понеже младежът е от будните и интелигентни хора, които търсят знания навсякъде. Освен това той знае езици и комуникацията е протичала на английски език около 6 месеца.

Относно приемането на исляма, според специалиста момчето не го е приело, а просто му симпатизира, като това се е случило по време на комуникацията с хората, които са се опитали да го вербуват.

Явно са му поднесли така религията, че тя му е харесала, те са добре обучени да намират какъв дефицит има в дадения човек и явно са намерили неговия, коментира криминалният психолог.

В тази възраст децата търсят своите реалистични герои и тези хора явно са се представили под такава форма, добави още той.

Характерът на комуникацията освен това е бил стъпка по стъпка, в началото по-леко и с времето се е задълбочавала, обясни още Тричков.

Той посъветва родителите да внимават как се държат децата им и заяви, че по последна информация е спрян всякакъв достъп на момчето до интернет.

- реклама -