Психологът Христо Монов пред FN: Ще ни отнемат ли децата заради един шамар?

Предвижда се телесното наказание над деца да стане престъпление според Националната стратегия за детето 2019 -2030 г. Това предизвика бурен отзвук сред родителите и различни организации. Как максимално да се защитят децата и възпитават, експертното мнение пред Flashnews на психолога Христо Монов, бивш заместник-директор на Агенцията за закрила на детето.

Предвижда се криминализиране на шамара като мярка в Националната стратегия за децата 2019-2010 г. В добра посока ли са мерките в тази стратегия?

Какво значи криминализиране на биенето на децата, то и и сега е криминализирано.

Опасенията са, че това да не стане лесен начин за отнемане на децата от семейството им заради един шамар в парка?

За това нещо, първо като родител на 3 деца и психолог с 36  години практика, трябва да има наказание. Чак отнемане на децата-не, но наказание -да. Да посегнеш на детето си в 21 век означава, че си примитив.

Не сте привърженик на старите теории за възпитание, че един шамар дисциплинира децата?

Тези неща са от минало време. Сега за родителите на 21 век имаме деца от 21 век, деца, израснали в друга среда и са друг тип личност. Основата е Аз-а, не ЕГОТО, както е по Фройд. Целият свят им е формиран около този Аз. Дори с дума да накърниш този Аз, нанасяш травма на това дете. Физическото посегателство върху едно дете- особено от предучилищна възраст, е такава травма, която ще се прояви след години. Родителите от 21 век сме пред голяма дилема. Трябва да се пригодим сами към нагласите сега, за да сме добри родители. Да не се окаже, че след години нямаме добра комуникация със совите деца.

С какво са по-различни днешните деца, те ще попаднат така или иначе на агресия, ако не у дома, в училище, не можем ад ги предпазим?

С какво са по различни? По-различно са формирани. Има едни модел на формиране-екологичен на Юрий Бронфенбренер. Той е създават през 60-тте години. Той представлява 4 концентрични кръга. Когато е създаван медиите са в най-далечния, четвърти кръг, сега медиите са в първия кръг при семейството в микросистемата за формиране на детето.

Ние сме неподготвени родители на децата от дигиталния свят и медиите изземват функцията на семейството. Да, в медиите има много насилие, децата не са предпазени от това да го видят. Ролята на мама и татко е да вдъхнат доверие на детето, че то може да бъде защитено от това, което вижда в дигиталното пространство. Тогава като се справим с това, детето ще е подготвено и ще се справи с критични ситуации, които могат да доведат до насилие. Светът тогава ще стане друг.

С какво тази стратегия за децата надгражда досегашната?

Реформата на младежкото и детско правосъдие. Не може децата нарушили правните норми да ги съдим по закон, влязъл в сила на 13 март 1958 година, само 5 месеца преди да се родя. Не мога да разбера защо упорстват управляващите като има добър закон, написан от преди 2 години. Не го внасят този закон в Народното събрание. Експертите са го одобрили и той е добър.

 

 

 

- реклама -