Психологът д-р Пламен Димитров пред FN: Българите играят хазарт, защото са под търговски натиск и защото вярват в лесните пари

Над 3 млн. българи или 57% от хората в страната играят лотария, тото или друга
форма на хазарт. Те харчат средно по 15 лева на месец или около 5% от дневния си
бюджет, което прави по около половин милиард лева на година. Това показа изследване на Галъп интереншънъл.

Защо половин България търка талончета? Вижте психологичният анализ на д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България.

На какво се дължи факта, че българите – почти 3 милиона играят тото, лото и други хазартни игри?

Много са факторите. Най-важният е, че са под медиен и търговски натиск да играят тото. Другата причина е, че в хората се корени надежда, че могат да спечелят по друг начин, не традиционния с работа. Тъй като стандартът у нас не е добър, те смятат че това е начин да получат доходи наготово.

Прави впечатление, че хората, които печелят са хора безработни, пенсионери, без високи доходи. това ли са хората, които играят тотото?

Трябва да се направи специализирано проучване и то психологическо, което не е социология. Не знаем кой играе, но се показва точно това – пенсионери, безработни, бедни хора. Дали целта е да се прицелят към определени групи? Не знам, но тези рекламни съобщения обаче, показват точно такива хора.

Тези реклами на щастливи печеливши влияят ли на хората и как?

В такава икономика сме- пазарна. Върху хората се оказват какви ли не въздействия. Част от тези въздействия прекрачват границата на нормалната етика.

Смятате, че тези реклами прекрачван нормалната етика?

Те са често с манипулативна насоченост. В съвременния свят такива реклами се виждат навсякъде. Зад това  стоят огромни икономически интереси. Рекламите не целят да направят хората богати, а да направят богати хората, които стоят зад това тото.

В цял свят обаче се показват печелившите щастливци и така тотото се рекламира, че има реални забогатели хора? Какво е по-различното у нас?

Не знам дали се спазва стереотип, дали има общи правила, но според мен по-скоро се търси конкретни внушения, които да се накарат хората, които се идентифицират със спечелилия- бедни са, безработни, пенсионери, да си представят, че могат да спечелят и те да купуват билети. Представят си как при определени условия могат да са на мястото на печелившия.

В случая българите вярват ли в късмета си, за да успеят? Защото изследването показва, че 40 на сто от анкетираните мислят, че в живота се успява с късмет, а не с работа.

По принцип при социологически изследвания хората отговарят неща, които не са истина. Трудно е да се каже дали българинът като цяло разчита повече на късмета си или на това да положи усилия и промени благосъстоянието си.

 

 

- реклама -