психолог
Снимка: БГНЕС

Психолог пред FN: Крайните действия на медицинските сестри имат за цел да бъдат забелязани

През последното денонощие станахме свидетели на безпрецедентен протест. Първо вчера следобед няколко медицински сестри се барикадираха в една от залите на бившия Партиен дом, където бяха отишли за заседание на здравната комисия. Нещата ескалираха още повече, след като тази сутрин една от тях се качи на прозореца на институцията и се оплака, че върху нея е било упражнено насилие от страна на службата за охрана.

Моментално на фокус бе извадено емоционалното и психическото състояние на протестиращите жени. По този повод потърсихме за коментар психолога Галина Кабаджова.

Как бихте оценили поведението на протестиращите медицински сестри от днес? 

– Потребностите са в основата на нашето поведение и всички наши действия са продиктувани именно от тях. Желанието на сестрите да бъдат чути, видяни, зачетени най-вече като личности и хора следва да бъде разглеждано като водещо в събитията през последните дни.

От една страна имаме хора, които са избрали много важна и отговорна професия, особено в сезона на грипа. От друга страна същите тези хора са поставени на ръба на оцеляването до степен, в която са принудени да прибягват до крайни мерки, за да бъдат чути. Протестът на медицинските сестри трябва да се разглежда като правопропорционален на авторитета на държавата. Така както в едно семейство децата са като огледало на родителите, така и държавата би трябвало да се огледа в очите на хората, за да види къде греши да поправи неработещото. Струва ми се, че още ни е малко трудно да разберем, че хората и човека са в основата на всичко, което се случва.  И все още тези хора се оставят незабелязани и пренебрегвани за сметка на голямата картина. И подобно на едно дете в пубертета, те се надигат, за да защитят себе си и своя авторитет. В техните очи само така родителите, а респективно в случая държавата, ще ги види и чуе.

Смятате ли, че това е отчаян зов да бъдат чути или се търси медийно внимание повече, отколкото ефективност при постигане на целите?

БЛС
сн. БГНЕС

– Това е бунт, който цели да стигне до най-високата степен на авторитет. Като всеки един бунт и този е за да покажем какво искаме и да бъдем чути. Направи ми впечатление едно изказване на една от сестрите, която беше видимо доста разстроена. Тя каза следното: „Достойнството е по-силно от оцеляването.“ Това е от изключителна важност при анализа на тези събития, защото до голяма степен хората в нашата държава са поставени пред избора „достойнство или оцеляване“. Как избираме между двете? И двете са фундаментални за човешкото развитие и не би следвало да стигаме до крайния вариант да избираме едното от двете. Точно както едно дете не бива да бъде поставяно на избор между двамата си родители.

Кой от специалистите по психология в службите трябваше да се намеси и да преговаря с тях?

– Най-удачно щеше да е ако се беше намесил независим психолог или терапевт, който да отчете потребностите на тези хора и тяхното психично състояние. И съответно да прецени дали те имат нужда от допълнително консултиране за преодоляване на проблема и дали има опасност за тях за в бъдеще. Най-малкото, че цялото това преживяване със сигурност оставя едно много силно негативно усещане и няма как в тяхната психика да не останат следи от него.

сн. БГНЕС

Тоест, не са специалистите от НСО тези, които трябваше да водят преговорите с тези жени?

– Най-вероятно не. Поради простата причина, че в този случай липсва каквото и да било доверие в службите и институциите. И при едни такива видимо емоционални и разстроени хора, които са стигнали до ръба и са прибягнали до крайности, ако пред тях поставим представител на службите какво ще постигнем? Най-много да увеличим тяхната агресия и да засилим гнева им. Затова беше редно да се извика независим специалист, който да работи в интерес на медицинските сестри и разбира се в интерес на службите. Но, предимно човешкия елемент трябваше да бъде отчетен.

Има ли някакъв общ психопрофил на протестиращия или това зависи изцяло от мотивите?

– Мотивите винаги са водещи. Но профилът изглежда така – протестиращият днес е по-скоро млад човек, сравнително образован, с високи нива на агресия. Нашето общество е разделено да две тотално различни групи. Първите са по-възрастните хора, които търпят и винаги са търпели и са живели така. Другите са младите, проевропейски ориентирани хора, които отказват да търпят. При положение, че нашата политическа и съдебна система е в услуга на групата, която е свикнала да търпи, няма как младите да не надигнат глас. Как иначе ще бъдат чути?

Протестиращият човек не се доверява лесно и то предимно на системата. Това са хора, които до голяма степен се чувстват нечути и неразбрани. А, в стачката навън те намират подкрепа и себеподобни. Там те се чувстват приети и много повече себе си. Това са хора, които вярват, че се борят за бъдещето си и смятат, че това е единствения начин да се преборят за него.

сн. БГНЕС

Няма ли да има момент на разочарование когато както обикновено се случва, дори и в този случай – протестите се яхват от политици?

– Това няма да ги откаже. Ако се дистанцирате от масовите безредици и ги погледнете отгоре, ще видите, че те целят едно единствено нещо – хаос. Дори в протестите си хората не са толкова целенасочени. Цялото това нещо чисто психологически показва завишени нива на тревожност, на агресия – една много висока емоционалност, която е преди всичко на личностно ниво. Един протест, преди да стане такъв е бил някаква скрита агресия на личностно ниво само в един единствен индивид. И когато ние не се погрижим за тази агресия или за нашето психично здраве, е много по-лесно да се вкараме в някаква масова психоза. В този смисъл всяко едно нещо по-скоро би разчовъркало да се разгневим още повече. Но и би засилило хаоса. А, знаете, че когато не сме целенасочени няма как да постигнем какъвто и да било успех. Аз не съм сигурна каква е целта на тези политически сили, които се намесват в протеста. Има всякакви конспиративни теории, че политически партии подкрепят тези бунтове, създават ги, финансират ги – това не мога да коментирам. Но, чисто от психологическа гледна точка аз наблюдавам един хаос и абсолютна неяснота от гледна точка на това какво искат да постигнат хората и към какво се стремят.

- реклама -