конспиративни теории

Психолог пред FN: Конспиративните теории хранят фалшивото усещане за контрол над собствения ни живот

Независимо от непрекъснатите усилия на сериозните медии по света и у нас, да разяснят и осветлят всичко, което се знае за коронавируса, българите масово повярваха на теорията, че вирусът е изкуствено създаден, че Бил Гейтс е начело на световен заговор за масово чипиране на населението, а 5G технологията е смъртоносна за нашето здраве.

Правим пореден опит да обясним, че конспиративните теории са вредни, а произходът им трябва да бъде търсен в психологията на човека в ситуация на объркване и страх. Ето какво мисли за всичко това психологът д-р Галина Кабаджова.

– Какво мислите като цяло за високия процент на българите, които вярват в конспиративни теории?

– Търсенето на обяснение на живота и нещата като цяло е дълбоко вкоренено в човешката природа. Живеем във време, в което сме залети от информация за какво ли не, от кого ли не и тя не е задължително да е достоверна. Когато имаме такова излишество човекът е склонен да избере не това, което е истина, а това, което отговаря на собствените му възгледи и разбирания за света, т.е човекът не търси отговори, а информация, която да подкрепи собствените му вярвания.

От психологическа гледна точка конспиративните теории са по-привлекателни за хора с по-ниско самочувствие, такива, които имат объркана представа за свободен избор.

Конспиративните теории са начинът, който мозъкът избира, за да реагира на несигурността и страха от безпомощност и ето защо те са толкова „полезни“ и добре използвани от правителствата. Това да се чувстваме оскърбени, унижени, незачетени и с ниско самочувствие е доста характерно за нашата нация и ако преди много много години конспирациите са обединявали големи групи от хора (евреи, християни и т.н.) , то днес те са опасни и засягат нашето здраве и това на децата ни. Но не мисля, че са толкова характерни само за нашата нация, конспирации е имало винаги и най-вероятно ще продължава да има, все пак те са доста силен политически похват.

– Защо 5G и Бил Гейтс се оказаха категоричните злодеи в тази пандемия?

Може би по същата причина, по която Хитлер е още жив и живее из нашите планини, светът се управлява от Илюминати, а Доналд Тръмп е заместван от негов двойник. Скоро прочетох изследването, че всеки 5 българин вярва, че Бил Гейтс стои зад COVID 19. Май винаги е имало една тиха война срещу най-новото и технологичното или с други думи срещу технологичния прогрес, който не познаваме още добре и който може „да ни завладее“.

Непознатото създава несигурност, още от времето, когато всички са вярвали, че земята е била плоска. Когато го „обличаме в информация“ то вече не е толкова застрашително и се превръща в инструмент. Тук обаче се появява проблемът – вместо да потърсим достоверна, научна информация, която обективно да подкрепи или отхвърли една теория, ние извличаме от морето с информация това, което подкрепя нашите вярвания и така се стига до момента, в който 5G мрежата, която няма нищо общо с вируса, всъщност го разпространява, заедно с с Бил Гейтс.

Всъщност това, което правят технологичния прогрес и 5G мрежата е да променят нашия живот, а човекът се страхува от промяната, въпреки че благодарение на нея е оцелял.

– Въпросът за произхода на вируса не се ли определя като „Изкуствено създаден“ поради липса на категорични отговори от научните среди?

Възможно е. Така както и при всяка друга зараза или пандемия и сега е нужно време, за да се направят релевантните научни изследвания, да се публикуват данни в съответните източници и да се опознае вируса. За да се публикува само 1 изследване са нужни месеци, може и година и много събрани данни. Как се очаква да знаем с какво се занимаваме и как толкова бързо установихме, че е изкуствено или не създаден?

Точно защото нямаме точната информация можем да си „позволим“ да градим собствена теория, която да оправдаем с наличното. Така се раждат конспирациите, когато липсват точни научни данни или ние ги отхвърляме ако такива има.

– Защо са вредни конспиративните теории?

Конспирациите в своята същност са параноя. От психологическа гледна точка, когато храним конспиративните теории ние си създаваме фалшивото усещане за контрол над собствения си живот, обясняваме си света, което ни дава някаква сигурности и не на последно място запазваме добър и позитивен образ за нас самите, но понеже тези усещания са изкуствено създадени, всеки един момент или факт, който би могъл да опровергае конспирацията се превръща в заплаха за нас самите и нашето психично благополучие.

Затова и възпитанието на критично мислене от най-ранна възраст е толкова важно – то храни способността ни да претегляме информацията и да я отсяваме.

– По принцип – смятате ли, че българите сме неверници след като не приемаме заболяването насериозно?

– Не бих казала, че сме неверници само защото една част от населението не приема заболяването насериозно. А и какво означава насериозно? Бих ни определила като скептични и не достатъчно критични. Оказва се, че ние се чувстваме по-сигурни, когато не вярваме, отколкото, когато вярваме.

– Как бихте определили хора, като учителките от детската градина в София, които се „пошегуваха“ , че са ходили в Сърница?

– Не съм съвсем запозната със случая, но ако съзнателно са излъгали, че са ходили малко ми звучи като бунтарска проявя за търсене на внимание.

- реклама -