Instagram

Психолог: Момичетата под 18 години нямат място в Instagram

Д-р Макс Пембъртън е психиатър в Националната здравна служба на Обединеното кралство. Всеки ден той се изправя пред случаи на психични разстройства при юноши. И за много от тях той обвинява социалните мрежи – на първо място Instagram.

„Социалните медии покваряват и изкривяват умовете на цяло поколение невинни млади хора и получават заплащане за това“, пише д-р Пембъртън за „DailyMail“.

Експертът смята, че социалните медии са чудовище, което унищожава психиката на тийнейджърите, довеждайки ги до емоционални сривове и психиатични клиники.

Специалистът споделя, че всеки от стотиците тийнейджъри, преминали през неговия кабинет си е признал, че именно социалните мрежи са един от факторите, които са го тласнали към анорексия или булимия.

„Факт е, че социалните мрежи създават свръхкритична среда, що се отнася до външния образ. Това би могло да причини различни хранителни проблеми“, казва д-р Пембъртън.

Instagram непрестанно „бълва“ огромно количество снимки с нереално перфектни тела, което разрушава самочувствието, особено на момичетата.

„Притесняваме се от сцени с насилие във филми, но не се притесняваме от социалните мрежи, те ни изглеждат безобидни. Можете да се регистрирате там от 13-годишна възраст, но вярвам, че летвата трябва да се вдигне на 18“, съветва лекарят.

Д-р Пембъртън обяснява, че младите хора на възраст между 14 и 18 години са особено податливи на това как изглеждат и как са възприемани от връстниците им. Те се сравняват със снимки на други хора и се чувстват непълноценни и комплексирани. Момичетата се опитват да отслабнат на всяка цена, младите мъже се пристрастяват към стероиди в опит да постигнат торс на Бог. И оттам тръгва епидемията от тийнейджърска депресия.

„Изследванията казват, че Instagram е една от най-лошите платформи за социални медии по отношение на въздействието върху психичното здраве. Всичко това поради отдалечаването от реалността, която се демонстрира от снимките в тази мрежа. Instagram е пълен с измислени, неразпознаваеми изображения, фотошопвани за да получават повече харесвания. А тийнейджърите вярват, че тези снимки са истински, че идолите им никога няма да им продадат лъжи”, казва още д-р Пембъртън.

Психиатърът заключава: Instagram не е място за момичета под 18 години. И в такава токсична среда, която преобладава в социалните мрежи, е почти невъзможно да се формира адекватно самочувствие.

- реклама -