дистация, физическа активност, стрес, депресия, тревожност

Психиатърът д-р Герев предупреди читателите на FN: След отпуската сме повече стресирани, отколкото преди нея

Според психиатъра д-р Веселин Герев периодът след отпуската е сред най-тежките за хората

В последните години работниците и служителите се връщат след отпуска повече стресирани, отколкото отпочинали. В офиса настроението е потиснато. Колегите са раздразнителни. Може да се стигне до конфликти. А и в този период много по-често се случват грешки. Нещата, които обикновено се правят с лекота, сега се получават трудно. Изискват се много повече усилия. Подобно нещо се случва и когато се сменя часовото време.

Кои са причините за депресията след отпуска?

Първо, залагаме много надежди на нея, а често те не оправдават очакванията ни, твърди д-р Герев. Обикновено я плануваме през август, когато е пикът на отпуските. Отиваме на почивка, когато курортите са задръстени. Обслужването не е на ниво, не ни обръщат достатъчно внимание. В крайна сметка, стигаме до извода, че сме платили много пари, а не сме получили очакваната услуга.

туристи

Второ, отпуските са много кратки. Работим до петък, а в събота сме на почивка. На организма му се налагат няколко дни, в които да се отпусне. В първите дни се събуждаме рано, звънят ни по телефона със служебни въпроси. На практика не можем да се откъснем от служебната обстановка. След почивката веднага на другия ден се връщаме на работа. А организмът има нужда да се настрои, не може веднага да влезе в работен цикъл. И проблемите започват.

Снимка: pixabay.com

Те идват от рязката смяна на активностите. Подобно е положението и с пенсионерите. До вчера са били на работа, днес вече няма какво да правят и се чувстват безполезни. Потиснати са. Най-странното е, че понякога човек си пожелава да няма ангажименти, да не бърза, а когато това стане реалност, се депресира.

Къде бъркаме?

Според д-р Герев оптималният вариант за отпуска е с продължителност три седмици. Да има няколко дни да се настрои отпускарски, да оиде на почивка, след това да има поне 3-4 дни за настройване на работен режим.

Снимка: pixabay.com

Така, като се върне на работа, ще бъде пълноценен. Ако обаче отпуската е по-кратка, може да се мине на режим – 4 дни работа, три дни почивка. Така организмът няма да преживява стрес.

Новата учебна година носи ли стрес за родителите?

Снимка: pixabay.com

Да. Там голяма роля играе неизвестността. Човек обича да си планира нещата. А ето че станахме свидетели на идеи за смяна на системи, на ваканции. За децата също ще е трудно да свикнат към такъв род промени.

- реклама -