психиатър, изолация, коронавирус,комуникация, интернет

Психиатър съветва: При дълга изолация ограничете активностите онлайн

На хората, попаднали в дълга социална изолация заради коронавируса, с препоръчва да ползват интернет по-рядко, да си почиват повече и да се обръщат към специалисти при дългосрочни нарушения в съня и повишена тревожност.

Препоръките са на д-р Наталия Треушникова, психиатър и президент на Съюза за опазване на психическото здраве, съобщи ТАСС..

„Ако човек е у дома си в изолация, той е болен, а когато човек е болен, соматичното му състояние е лошо и той изпитва слабост и симптомите на инфекцията. Препоръчва му се покой, в това число и режим „на легло“.

Препоръчва и се намаляване на активността онлайн и в информационното пространство, за да не се травмира излишно. Почивката трябва да продължи, докато човек не се почувства по-добре“, каза тя.

Треушникова подчерта, че състоянието на дълга и за неопределено време изолация се приема трудно, посочва БТА.

Могат да се развият раздразнителност, гняв, нарушения в съня.

Тя отбеляза, че при продължителни нарушения в съня е нужно да се търси помощ от специалист. Тази ситуация не може да се коригира нито с настроение, нито със самоубеждение, нито с автотренинг, а е нужно да помогне специалист, категорична бе тя.

Ако настъпи краткосрочна тревожност и неустойчивост на съня в продължение на ден-два, може да се опитат дихателни упражнения, техники за релаксация, музика. Психиатърът подчерта обаче, че тези техники дават резултат при редовно прилагане по аналогия с физическите упражнения.

- реклама -