„ПСА Пежо-Ситроен“ завърши придобиването на „Опел” и „Воксал”

Френският автомобилен производител „ПСА Пежо-Ситроен“ (PSA) обяви, че е приключил по-рано процедурата по придобиване на конкурентните марки „Опел” и „Воксал”. Това го прави втория по големина автомобилен производител в Европа след „Фолксваген”.

PSA, която е собственик на марките „Пежо”, „Ситроен” и „DS”, се съгласи в началото на март да плати 1,3 млрд. евро за „Опел” – историческата немска фирма, притежавана от американския автомобилен гигант „Дженеръл Мотърс” в продължение на десетилетия, както и нейното британско дъщерно дружество „Воксал”. Очакваше се сделката да бдъе приключена до края на годината.

„Опел” и „Воксал” имат на разположение 100 дни, за да изготвят стратегически план за дейността си в новата компания.

За плануваното прехвърляне се заговори в средата на февруари, което предизвика страхове в Германия и Великобритания, че новият собственик може да предприеме съкращения в заводите. Във „Воксал“ работят около 5000 души във Великобритания. „Опел“ има близо 10 фабрики в Европа и около 35 600 служители.

Основана през 1862 г. като производител на шевни машини, „Опел“ се превръща във водеща автомобилна марка за кратко време и отдавна е позната гледка по всички европейски пътища.

През последните години обаче компанията генерира огромни загуби, струващи на „Дженеръл мотърс“ над 15 млрд. долара от 2000 г. насам.

- реклама -