Прясната риба се превърна в деликатес

Прясната риба се превърна в деликатес.

Необичайното топлото време по българското Черноморие превърна прясната риба в деликатес. Според рибарите няма улов на чернокоп и паламуд. За да компенсират липсата ѝ търговците внасят риба от съседни държави, а крайната цена за клиентите се повишава.

Традиционно по това време на годината е сезонът на едрия чернокоп и паламуда, но сега липсват по българското Черноморие. Причината е повишената температура на морската вода, уточнява БНТ.

“Студените води групират пасажите, стават по-плътни и се забавя изтеглянето на риба, която може да дойде в нашите брегове значително по-късно. Не се знае дали изобщо ще има улов, не мога да кажа такова нещо или да го предвидя”, заяви един от рибарите.

“Сафрид, зарган – това е, което има в момента. Необичайно топла е водата 18 градуса беше вчера, което за средата на ноември е много”, уточни друг рибар.

Пресен чернокоп на рибните пазари в Бургас липсва. Продава се единствено паламуд, който е внос от Гърция или Турция, а цената му започва от 12 лева за килограм.

Ограниченият улов води и до по-високи цени. Сафридът се продава по 10 лева за килограм, зарганът по 16, а леферът по около 25 лева.

“Питат само за чернокоп. Естествено всеки търси това, което няма”, каза търговецът Светлана Симеонова.

“Има само лефер и леферът гони всичко и може би затова няма”, обясни друг търговец.

Оказва се, че заради климатичните промени рибата мигрира през Източната част на Черно море и това допълнително затруднява възможностите за риболов.

- реклама -