Проверка показа: ТЕЛК гълта 18 млн. лв.

18 360 000 лева годишно гълтат териториалните експертни лекарски комисии. Това показа проверка на „Телеграф“. Сумата набъбва до тези стойности, след като се предвижда техният брой да нарасне от 70 на над 150 и да има по две комисии във всяка болница, съобщиха от Министерството на здравеопазването в отговор на наше питане.

Месечният бюджет за покриването на разходите им е 1,5 млн. лева, като с промените броят на състава им ще стане петчленен – трима лекари и двама технически сътрудници.

Според Вера Иванова от „Системата ни убива“, която е майка на пълнолетно дете с увреждане, увеличаването на броя на комисиите е стъпка в правилната посока, защото така ще се забърза процесът и хората няма да чакат с месеци, дори с години, докато им назначат дата и час да се явят. Тя смята обаче, че всичко това ще доведе до нарастване на корупцията в ТЕЛК, както и на появата на документи с невярно съдържание, което в някои населени места си е начин на препитание. „В нито една европейска държава няма такава система. Тя е толкова остаряла. Много правителства почваха подготовка за въвеждане на системата, която оценява функционалността, а не негодността на един човек“, каза тя.

Най-съществената промяна в тази насока е въвеждането на равномерно, на случаен принцип,

разпределение на случаите на освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК на територията на цялата страна, за разлика от настоящия подход,

при който лицата се освидетелстват по постоянен адрес или по настоящ адрес при определени условия, обясниха от здравното министерство.

Вера Иванова подчерта, че въпреки това готвените промени само разширяват нещо неработещо.

„Геноцидът към хората с тежките увреждания продължава“, категорична е тя.

Като положително майката оцени разширяването на списъка със заболявания, за които се дава пожизнена пенсия.

С последната промяна на Наредбата за медицинска експертиза за лицата с психични заболявания някои от отправните точки са допълнени, като е добавен пожизнен срок и/или чужда помощ.

Без пари

Огромен проблем е, когато стане готово решението на ТЕЛК и то отиде в НОИ за определяне на пенсията.

„При хората с тежки и множество увреждания тя е процент от социалната пенсия, там няма какво да смятат, но се чака около 4 месеца.

Това е период, в който хората са без никакви доходи“, заяви тя и добави, че НОИ се бавят изключително много и това важи в случаите на първо вадене на ТЕЛК и преосвидетелстване.

„После ги изплащат със задна дата, но тези хора много трудно могат да вземат кредит, тъй като пенсиите им са много ниски, а парите основно им трябват за закупуване на лекарства“, добави Иванова. От здравното ведомство казаха, че спиране на средствата при предстоящо преосвидителстване няма в случаите, в които лицата са подали своевременно заявление-декларация, но преди да е изтекъл срокът на валидност на последното експертно решение, т.е. забавянето на експертизата да не е по тяхна вина.

Методика

Най-съществената промяна е, че занапред при изчисляване на процента за неработоспособност ще се отчита всяко увреждане, а не само водещото, т.е. взима се най-тежкото заболяване плюс 20% от сбора на процентите от всички съпътстващи увреждания.

Вера Иванова коментира, че това не е новост, а връщат старото положение.

„Така беше до 2018 г. 2019 махнаха натрупването на допълнителните проценти, които са под 50%, сега ги върнаха. Преливат от пусто в празно и пак с една дума – нищо“, смята Иванова.

Оцеляване

Става все по-страшно за децата, родени с множество увреждания. „Колкото по-големи стават те, към тях подкрепата след 18 г. абсолютно спира.

След толкова висене по площадите и протести тези хора в момента са с 390 лева след неистови наши усилия.

С такива пари не могат да оцелеят, ако са сами“, категорична е тя и добави, че за тях няма и социални услуги.

По думите й те са делегирани на НПО-та, които избират да работят с по-леките случаи. Според нея това се дължи на факта, че доставчиците получават едни и същи пари и не искат да се занимават с тежките случаи и заради това, че няма поредност в списъка на чакащите, а те могат да избират кой да се ползва от дадена услуга.

„Моят син е на 27 години и не е бил един ден в такава социална услуга.

Не че не искам, просто няма. Той няма достъп и до социален асистент“, споделя тя. С тъга посочи, че битката им през годините е стигнала дотам да се борят хората с тежки увреждания да получат асистент, който да им даде чаша вода, защото другите им желания са останали в сферата на мечтите. „Толкова хора са ни звънели да ми кажат, че събота и неделя не пият вода, за да са по-малко мокри“, каза Иванова.

Надежда

„Знаех си, че синът ми е обречен и ние, майките, но сега виждаме реалността.

Те са обречени да ги няма, когато нас ни няма“, коментира тя.

Иванова споделя, че вече някои от майките, които се грижат за болните си пораснали деца, вече са легнали на легло и това се случва заради липсата на всякаква помощ от държавата през годините. Положителното е, че по Закона за личната помощ тези родители трупат трудов стаж, което означава, че те ще могат да получат пенсия.

- реклама -