Проверяват за разорана дюна на „Смокиня“

Скандал избухна край морето в неделя, след сигнал за разорана дюна край Созопол. Местни жители са алармирали на тел. 112 и в РИОСВ, че багер е заравнил дюна и на терена се готви вдигането на преместваем обект. Духовете се разбуниха на макс, но не е ясно дали става за дума наистина за дюна, смятат пък мнозина.

Касае се за терен, на границата на култовите къмпинги „Смокиня“ и „Каваци“. Кадри, заснети край хотел „Мирамар“ и публикувани в социалните мрежи, показват, не само че има разораване и наоколо са набити колчета- вероятно на бъдещо заведение. До мястото вече са прокарани кабели и тръби, явно за ток и вода.

Не мога да коментирам, обърнете се към пресцентъра ни, каза пред „Труд“ шефът на РДНСК в Бургас Милен Ненчев. От местната Екоинспекция бяха с изключени телефони.

Дюните са защитени образувания и никой няма право да ги заравнява. Сали наистина се касае за престъпление, със сигурност по случая ще има проверка.

Скандален е фактът, че в съседния къмпинг на „Смокиня“- „Каваците“, през зимата на 2019- та година /месец януари/, отново имаше разораване на дюна. Тогава задържани бяха трима души- поръчител, който имал имот в близост и дюната му закривала гледката към моретои двама багеристи, на които поръчителят платил по 1000 лева, за да му „оправят панорамата“ към вълните.

- реклама -