Русе

Проверяват сигнал за насилие над дете в детска градина в Русе – ВИДЕО

Проверяват сигнал в медиите за тормоз над дете в Русе.

Става дума за случай в детска градина „Радост“ от началото на седмицата. Бабата на 3-годишно момченце твърди, че то има следи от насилие по врата.

От Oбщината са извършили предварителна проверка, която не е установила детето да е било малтретирано в детската градина. Предстои по случая да се намеси и Aгенция „Закрила на детето“.

В понеделник се обадили на бабата на момченцето да отиде да го вземе от градината, тъй като имало висока температура.

„Отивам след 15 минути, детето бе зачервено от вратлето нагоре, с мокра коса, с чужда блузка, на която има кръв и хрипти уплашено, стресирано. Тя каза, че имало 38,7 градуса температура. Прибирам го вкъщи, детето ревеше до вкъщи, все едно го режат с нож, така ревеше. След това си вдигна главичката и видях, че има петна по вратленцето“, споделя бабата на детето Марина Милкова.

Тъй като детето продължавало да плаче, отишли при личния лекар за преглед.

„Докторката го прегледа и каза, че не е болен. Изписа ни бележка, че е здрав. На другия ден отново бяхме на градина. Защо се опитваха да го изкарат болен, не мога да разбера.“, споделя още Милкова.

Директорът на детското заведение Светла Илиева била информирана за конфликт между медицинско лице в детската градина и бабата на детето.

„От там научих и какви са обвиненията. Към момента при нас няма постъпила жалба или сигнал от родителите на детето. Посетих групата, децата са спокойни.“, заяви Светла Илиева.

От Общината вече са извършили предварителна проверка в детската градина, като засега нямат съмнение за упражнен тормоз или насилие над момченцето. Предстои и проверка заедно с Агенция „Закрила на детето“.

„Интересното е, че малтретирането е станало предния ден, а на следващия детето е било заведено на градина. Нямаме официална жалба от родител до Община Русе, няма жалба и в детската градина. По предварителна проверка, която сме извършили, както и от видео наблюдението, което имат в детската градина, не са установени случаи на насилие над детето в самата детска градина.“, категоричен бе главният експерт „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Русе Сашо Щерев.

От Община Русе бяха категорични още, че ако тормозът над детето бъде доказан, ще се вземат съответните мерки.

- реклама -